Za što je osuđen monstrum s Paga i njegova supruga: Mučili, vrijeđali i omalovažavali tada 13-godišnju kćer Katice iz prvog braka; Pitanje je što su službe čekale da se dogodi s ostalih četvero djece

Morala je svojim mlađim polusestrama pripremati i noćni obrok, jer su tad i majka i otac spavali, prenosi RTL.

Majka Katica i očuh Josip (54) svakodnevno su omalovažavali, vrijeđali i ponižavali danas 18-godišnju, a tada 13-godišnju kćer Katice iz prvog braka.

Zakidali su je za materijalna prava, nametali joj majčinsku ulogu u odnosu na dvije mlađe polusestre, koje su tad imale pet i šest godina te ju tjerali da ih nosi na rukama iako joj je nakon operacije slijepog crijeva bio zabranjen bilo kakav vid napora. Morala je svojim mlađim polusestrama pripremati i noćni obrok, jer su tad i majka i otac spavali, pišu 24 sata.

Bilo je to u razdoblju od početka 2012. do 16. listopada 2013. godine. Zlostavljali su je oboje, i majka i očuh, te su proglašeni krivima za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece – povredom djetetovih prava.

Djevojci, tada u pubertetu, prijetili su da će je poslati živjeti u dom za nezbrinutu djecu. Kako joj je dijagnosticiran dijabetes, znali su joj lijepiti nalaze liječničkih kontrola razine šećera u krvi i njezine tjelesne težine na vrata hladnjaka kao stalni i ponižavajući dokaz njezine neodgovornosti i nepridržavanja propisane dijete. Tjerali su je da se tušira i odlazi na WC u drugi kontejner koji se nalazi u kampu. Zbog njihovih pritisaka morala je telefonski zvati svog oca kako bi joj uplatio novac za knjige.

“Ti si kriva što te otac ne uzdržava”, znali su joj govoriti. Za vrijeme ljetnih praznika nisu joj dozvoljavali da se ide kupati u moru iako je ono bilo udaljeno svega desetak metara od kamp kućice u kojoj su u to vrijeme stanovali.

Najstarijem djetetu roditelji, smatrao je sud, nije osigurao uvjete za učenje budući da je peteročlana obitelj ljeti živjela u kamp kućici veličine tek 18 četvornih metara, a tijekom zime bili su u nešto većoj mobilnoj kućici površine 36 četvornih metara. Svakodnevno su joj predbacivali kako su u minusu na svojim tekućim računima upravo zbog njezine bolesti, odnosno dijabetesa mellitusa tip jedan od kojeg dijete boluje od najranijeg djetinjstva.

Majka je sama zatražila od Centra za socijalnu skrb da izdvoje najstariju kći iz njezine obitelji, ali nije odvodila dijete u savjetovalište, kako je to bilo određeno u individualnom planu iz svibnja 2013. godine.

“Majka nije niti pokušala spriječiti svog supruga J. R. da se zlostavljajući ponaša prema njezinoj kćeri, zbog čega je bio ugrožen njezin pravilan psihofizički razvoj”, stoji u presudi Općinskog suda u Zadru donesenoj u rujnu 2017. godine. Majka i očuh bili su svjesni, utvrdio je sud, da svojim postupcima ugrožavaju pravilan odgoj i psihički razvoj svoje kćeri i pastorke, ali su pristajali na to i nastavili s takvim ponašanjem.

Očuh joj je uz to znao prijetiti da će je istući, a u presudi se navodi i da bi je ponekad udario tvrdom papučom po ruci.

U presudi se navodi i da je takvo ponašanje njezinih roditelja, odnosno skrbnika, izazvalo osjećaje nedostatka samopouzdanja, negativnog vrednovanja sebe, anksioznosti, straha, zabrinutosti i nedostatka pozitivnih emocija.

Majka i očuh na suđenju su se izjasnili krivima i izrazili žaljenje. Na presudu se nisu žalili te je ona postala pravomoćna koncem 2017. godine.

Podsjetimo, obitelj je postala javnosti poznata po hororu koji je počinio otac koji je na Pagu s balkona bacio svoje četvero djece.

Centar za skandaloznu skrb Zadar: Dvije godine slali naknadu mrtvom čovjeku, dijete htjeli dati silovatelju, ‘isplaćivao’ socijalnu pomoć nepostojećim osobama….

Monstrum koji je bacio vlastitu djecu s balkona i njegova žena već su osuđeni zbog zanemarivanja djece

Otac bacio djecu s balkona: Ugledni odvjetnik upozorava da bi se na meti istražitelja mogla naći i – psihijatrica

Facebook Komentari