Muke se nastavljaju: Microsoft u Hrvatskoj odbija ispuniti pravomoćnu presudu hrvatskog suda

Ad

Microsoft se u slučaju izvršenja pravomoćne presude Zrinke Makovac odlučio oglušiti o ispunjenje iste pa je samo djelomično postupio po presudi. Tako su samovoljno odlučili da joj neće dodijeliti dosuđene dionice te su joj suprotno od presude, u kojoj stoji da su je dužni vratiti na posao, ponovo uručili otkaz. Takvim ponašanjem, čini se, iskazuju kako si kao strana kompanija koja posluje na hrvatskom tržištu dopuštaju samovoljno odlučivati o tome koje će dijelove sudske presude izvršiti, a koje ne. Bivša djelatnica morala je posegnuti za ovršnim postupcima te prisilnim putem pokušati ostvariti ispunjenje dosuđenih joj prava iz presude.

Cijeli slučaj Zrinke Makovac i njenog supruga Marka Makovca ekstreman su primjer grubog kršenja prava radnika i Zakona o radu. Zrinka Makovac je nakon 8 godina sudskog postupka, tijekom kojem su izvedeni brojni dokazi i svjedoci, pravomoćnom presudom Županijskog suda dobila radni spor protiv Microsofta te sudskim putem dokazala ništavnost i nelegalnost svog otkaza. Radila je za Microsoft više od 14. godina, a poslovno uvjetovani otkaz joj je uručen netom nakon povratka s porodiljnog dopusta s trećim djetetom. Njenom suprugu su uručili otkaz dva tjedna nakon što je njegova supruga napustila kompaniju.

Ignoriranjem sudske presude Microsoft čini se iskazuje nepoštovanje prema institucijama RH kao i prema hrvatskim građanima.

Važno je napomenuti kako, s druge strane, Microsoft ne bi mogao ostvarivati svoje prihode da se ne poštuju i ne sprovode Zakoni o zaštiti intelektualnog vlasništva. Primjer tome su brojni slučajevi i dobiveni sudski sporovi u korist Microsofta na temu zaštite intelektualnog vlasništva te progona tvrtki i osoba koje su neovlašteno koristile njihove softverske programe bez legalno kupljene licence . U takvim slučajevima Microsoft izgleda pokazuju interes za korektno, brzo i učinkovito provođenje hrvatske legislative i sudskih odluka u svrhu ostvarivanja svog profita, dok odugovlače i ignoriraju ispunjenje sudske presude koja im ne ide u prilog.

Treba napomenuti i činjenicu da neizvršavanje pravomoćne sudske odluke kažnjivo po Kaznenom zakonu RH (čl. 311). Bit će zanimljivo pratiti daljnje postupke države i institucija RH u ovom slučaju, i to ne samo zbog neizvršavanja pravomoćne presude i nepoštivanja sudskih odluka, već i zato što je država značajan kupac Microsoftovih licenci te redovito plaća značajna novčana sredstva toj kompaniji, kaže Zrinka Makovac.

Osam godina muke: Microsoft Hrvatska otpustio ju je nakon rođenja 3. djeteta, a potom i supruga, evo kako je to riješio sud

Facebook Komentari