Na zdravlje i blagostanje ne utječe toliko samo trajanje odmora

Kada planirate godišnji odmor, jedna od glavnih stvari na koju trebate misliti je koliko ćete dugo biti na odmoru. Idete li na vikend, tjedan dana ili duže od toga?

Prema istraživanjima koja su objavljena u časopisu “Studije o sreći”, postoji savršeno trajanje godišnjeg odmora koje ima maksimalno blagotvoran učinak na vaše zdravlje, pišu Nezavisne novine.

Istraživači s jednog nizozemskog sveučilišta kažu odmor treba trajati osam dana. Međutim, postoji i jedna zanimljiva stvar o učestalosti godišnjih odmora.

Eksperimentom u kojemu su sudjelovale 54 osobe utvrđeno je da se zdravlje i blagostanje povećavaju tijekom odmora i da osmog dana dolaze do vrhunca. Međutim, u roku od tjedan dana od povratka na posao, vraćaju se početnu razinu.

Autori studije zaključili su kako je pozitivni efekt ljetnog godišnjeg odmora kratkotrajan, ali da je samo iskustvo odmora, odnosno opuštanje, važno za snagu koja nam je potrebna nakon što pozitivni učinci odmora prođu.

Koliko dugo onda treba trajati odmor?

“Česti odmori mogu biti važni za očuvanje zdravlja i blagostanja”, zaključak je studije.

U prijevodu, na zdravlje i blagostanje ne utječe toliko samo trajanje odmora, koliko je važno da često idete na odmor, makar i kratko.

Facebook Komentari