5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sutkinja odjela za mladež: Ako roditelji nemaju kompetencija treba im oduzeti djecu

Sutkinja odjela za mladež: Ako roditelji nemaju kompetencija treba im oduzeti djecu

Nakon horora na Pagu predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić objasnila je koje korake treba poduzeti i što učiniti kada roditelji nemaju kompetencija za odgoj djece.

“Na prvom mjestu je sigurnost djece. Treba odmah vidjeti s kim djeca mogu biti kada budu zdravstveno osposobljena. Za njih treba naći udomiteljsku obitelj, pri čemu to mogu biti i rođaci djece”, kaže sutkinja Petö Kujundžić i dodaje kako se posebno mora voditi računa da ih se ne razdvaja.

“Braća i sestre moraju biti zajedno, i to u obitelji, a ne u nekom domu”, kaže sutkinja. “Drugi korak su roditelji djece koju je otac bacio kroz balkon. Treba vidjeti što je s njihovom roditeljskom skrbi i ako nemaju kompetencije, treba oduzeti roditeljsko pravo i to bez odlaganja.

Treći korak mora biti provjera cijelog sustava koji je bio u kontaktu s obitelji.Treba provjeriti sve, od susjeda, preko pedijatra, Centra za socijalnu skrb, liječnika obiteljske medicine, da treba vidjeti je li se zajedno s obitelji koja se selila također selila i dokumentacija o njima.

Mora se utvrditi je li netko već ranije trebao primijetiti ponašanja koja su mogla upućivati na probleme u obitelji koji su kasnije kulminirali strašnom tragedijom”, rekla je sutkinja za Jutarnji list i kao četvrti korak navela da u slučaju propusta treba postaviti odgovornost onih koji su ih eventualno skrivili.

Naglašava da se mora početi odlučno tražiti reakcija već na prve znakove zanemarivanja i zlostavljanja, a oni su, ističe, vrlo često vidljivi već pri prvom posjetu babice rodiljama.

Na pitanje je li u sudskoj praksi srela nešto slično, Petö Kujundžić je izjavila kako je samo jednom imala jedan sličan događaj. Smatra i kako je interes medija za ovu temu opravdana, ali kako u svim slučajevima kada se radi o djeci treba pristupati s osobitom pažnjom.

“Kad četvero djece završi u bolnici, a to je skrivio jedan od roditelja, o tome je opravdano izvještavati”, kaže sutkinja, no naglašava da treba paziti na zaštitu identiteta djece.

“O slučaju treba pisati, ali i problematizirati općenito probleme djece. Prije svega zašto se na vrijeme ne reagira na problem, zašto se ne prepozna u ranoj fazi, zašto ga ne vide pedijatri, odgojitelji u vrtićima, učitelji, centri za socijalnu skrb.

Ako dijete dolazi potišteno u vrtić i vidi se da mu se ne presvlače gaćice, pa jasno je da je to dijete zanemarivano i to treba prijaviti. A kad se alarmira Centar za socijalnu skrb, nije dovoljno da oni jednom pro forma dođu u obitelj.

Treba ići više puta i temeljito ispitati kako obitelj funkcionira”, kaže sutkinja i navodi da u zadnje vrijeme ima puno slučajeva zanemarivane djece, no kad ona dođu na sud zbog kriminala, u pravilu je već prošlo vrijeme kad im se moglo pomoći.

Teško ozlijeđena djevojčica s Paga stigla na Rebro, evo kakvo je stanje

Evo kako se na policiji branio monstrum koji je pobacao djecu kroz balkon

Najnovije

Još iz rubrike