Predsjednica: Naš pravi cilj je rast od 5% na godišnjoj razini

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila 26. Osječki proljetni sajam i 20. Obrtnički sajam te tom prigodom izrazila uvjerenje kako održavanje osječkih sajmova, zahvaljujući sudjelovanju velikog broja domaćih i inozemnih izlagača, pridonosi rastu proizvodnje, zaposlenosti i izvoza, kao važnog čimbenika rasta malih i otvorenih gospodarstava, kakvo je hrvatsko.

„Uvijek svesrdno podržavam sajamske manifestacije kojima je cilj promicati proizvode, usluge i tehnologije koje će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i pridonijeti unapređenju ruralnog razvoja, tako važnog za uravnoteženi razvoj pojedinih regija i države u cjelini“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović obraćajući se gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima iz Osječko-baranjske i nekoliko drugih županija te iz Slovenije i Srbije.

Naglasila je kako jasna, nedvosmislena i učinkovita potpora državnih institucija hrvatskom gospodarstvu, uz poštivanje postulata slobodne tržišne utakmice i vladavinu prava, predstavlja jamac gospodarskog uspjeha i društvenog napretka, a time i stabilnosti, pa i vjerodostojnosti i uspješnosti državne politike.

„Napravili smo pozitivne pomake, napose u smjeru gospodarskog rasta, smanjenja nezaposlenosti i dovođenja u red javnih financija. Međutim, ti rezultati ne smiju nas opustiti, već moraju biti tek prvi korak i poticaj za dostizanje našeg pravog cilja, a to je rast od 5% na godišnjoj razini“, istaknula je Predsjednica te dodala kako taj rast mora biti održiv i temeljen na povećanju proizvodnje, zaposlenosti i izvoza.

„A to je nešto što mi kao država i društvo, potičući domaću proizvodnju i domaći proizvod, moramo iskoristiti na način koji će nam omogućiti optimalan razvoj naših proizvodnih i ljudskih potencijala“, zaključila je Predsjednica u svom prigodnom govoru.

To je već rast, a ne u Hrvatskoj: Slovenija lani imala realni rast BDP-a 4,5 posto, nakon krasnih 4,9% u 2017. godini

Facebook Komentari