Monstrum s Paga ostaje u pritvoru, obrana ista kao na policiji; evo što se sve događalo do sada

Slučaj s Paga, kada je muškarac s prvog kata obiteljske kuće bacio svoje četvero malodobne djece, šokirao je cijelu Hrvatsku. Sudac istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Muškarac se na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, kao i u policiji branio šutnjom. Službeno mu je određen branitelj.

Osumnjičeni je u nekoliko navrata prijavljivan za obiteljsko nasilje, a suci u Zadru slažu se u jednome – u svojim dugogodišnjim karijerama nisu vidjeli slučaj poput ovog.

Sudac istrage odredio mu je 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela. Glasnogovornik suda Hrvoje Visković rekao je da je takva odluka donesena zbog teških okolnosti kaznenog djela. Potvrdio je da se branio šutnjom pa da nema nikakvih informacija o motivu strašnog zločina. ”Proglasi li se neubrojivim ne može biti kriv i određuje mu se prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi”, objasnio je sudac.

Glasnogovornik Odvjetništva Duško Berović rekao je da će se sada ispitati svjedoci i provesti psihijatrijsko vještačenje kako bi se znalo je li bio ubrojiv.

DORH je objavio detalje stravičnog zločina na Pagu, a dnevnik.hr vam donosimo kratak presjek jučerašnjeg dana.

1. Djecu koja su spavala iznio na balkon…
Na otoku Pagu u četvrtak u ranim jutarnjim satima otac je djecu, koja su još spavala, donio do ruba balkona i s visine od gotovo šest metara jedno po jedno počeo bacati na tlo. Nakon što je bacio zadnje dijete, sjeo je u automobil i otišao se prijaviti u policijsku postaju u Pagu.

Tijekom konferencije za medije ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul kazala je da nasilje u toj obitelji nije zabilježeno, a i majka im je nakon svega rekla da ništa nije upućivalo na to da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

2. Djeca su zaprimljena s teškim ozljedama
Na hitnom prijemu u Općoj bolnici Zadar ustanovljeno je da je dvoje djece, djevojčice u dobi od 7 i 8 godina, teško ozlijeđeno. Obje su djevojčice zaprimljene na Odjel intenzivne njege. Starija je nakon primitka bila stabilno, no za petak je planirana neophodna operacija. Sedmogodišnjakinja je najteže ozlijeđena. Liječnici su je zaprimili s ozljedama glave i prsnog koša, a stavljena je i na respirator.

Drugo dvoje djece, dječak od 3 i djevojčica od 5 godina prošli su s lakšim ozljedama, ogrebotinama i nagnječenjima. Kod dječaka je, međutim, uočen i zrak u prsnoj šupljini, što je kasnije okarakterizirano kao teška ozljeda.

3. Otac osumnjičen za teška ubojstva u pokušaju
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru objavilo je kako je u četvrtak od 8:20 do 10:15 sati proveden očevid u Pagu zbog postojanja sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela teških ubojstava u pokušaju. Ako se na sudu ocu dokaže krivnja, prijeti mu i do 40 godina zatvora.

Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja, ŽDO u Zadru dao je nalog za uzimanje krvi i urina te uzimanje otisaka prstiju i biološkog materijala od uhićenog 54-godišnjaka, a naložit će i druga potrebna vještačenja i poduzeti radnje prema zakonskim propisima o postupanju s uhićenim osobama.

4. Teško ozlijeđena djevojčica prevezena u Zagreb
Zbog težine ozljeda najteže ozlijeđena djevojčica sanitetskim je vozilom prevezena Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. ”Kolege u Zadru obavili su medicinski jako dobar posao. Dijete je kvalitetno zbrinuto i došlo je u najboljem mogućem stanju, što ne znači da je ona dobro. Ona je teško ozlijeđena. Ima povrede glave, grudnog koša i trbuha. Njezino je stanje stabilno. Na aparatu je za disanje. Kontroliramo njezino disanje i dijelom cirkulaciju. Ozljede lica zbrinjavat će se u petak, sada je osnovni problem glava”, rekao je voditelj odjela i pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak.

5. Forenzička psihijatrica objasnila što može potaknuti na ovakav zločin
Sudski vještaci nisu željeli komentirati konkretni slučaj obiteljskog nasilja na Pagu, no s psihijatrijske strane pretpostavljaju da je riječ o ozbiljnim psihičkim poremećajima koji reduciraju ili u potpunosti isključuju sposobnost osobe da shvati značenje svog postupanja i vlada svojom voljom.

”Može se raditi o afektivno snažnim reakcijama kod disponiranih osoba u situacijama prolongiranog opterećenja, neposredno trigerirano akutno nepovoljnim situacijski okolnostima”, rekla je sudska vještakinja i forenzička psihijatrica iz Klinike za psihijatriju Vrapče Suzana Kos.

Takva su djela uvijek tragedija za počinitelja i okolinu, o čemu mediji trebaju voditi računa pri izvještavanju, rekla je Kos.

6. Napad kakav se ne pamti
Ispred zadarske bolnice reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s dr. Edijem Karucom s odjela intenzivnog liječenja Opće bolnice Zadar. Karuc je kazao da u 20 godina karijere kao anesteziolog, nikada nije vidio ništa slično. ”Na moju i našu sreću, nikada ni slično nismo vidjeli. Anesteziolog sam već 20 godina, a ovako nešto nismo vidjeli. Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji čak od teških trauma i ne plače. Ali moram reći da smo doista to vrhunski obradili. Ovim putem zahvaljujem svim svojim djelatnicima, koji su stvarno napravili pravi posao”, kazao je Karuc.

7. Može li se ovakvo nasilje predvidjeti?
Za Dnevnik Nove TV slučaj je komentirao stalni sudski vještak i psihijatar Špiro Janović. ”Možemo predvidjeti s gotovo dobrom vjerojatnoćom zlostavljačko ponašanje, asocijalno. Međutim, ovako nešto, ovakvu upornost, brutalnost koja je na razini potpune destrukcije, moglo bi se reći čak – eliminacije te djece, to ipak, do te mjere ipak nitko nije mogao predvidjeti”, kazao je Janović.

”Patnja te djece ne završava samo razrješenjem njihovih fizičkih ozljeda. Njihov cijeli budući život bit će obilježen ovim događajem, odnosom koji se dogodio, doživljajem izdaje od osobe koja bi prirodno i instinktivno prema njima trebala biti zaštitnička”, dodaje Janović.

8. U večernjim satima otac priveden
U četvrtak u večernjim satima osumnjičenik je doveden u PU zadarsku s lisicama na nogama i rukama. Noć je proveo u pritvoru, a u petak bi ga trebao saslušati županijski državni odvjetnik.

”Nakon što da iskaz nadležnom državnom odvjetniku, vrlo je izgledno da će Državno odvjetništvo zatražiti da mu se odredi 30 dana istražnog zatvora dok se utvrde sve činjenice i okolnosti ovog uistinu šokantnog događaja koji je šokirao cijelu Hrvatsku”, javio je za Novu TV reporter Domagoj Mikić.

Premijer nakon bacanja djece kroz balkon: Otkuda vam to da bi ministrica trebala dati ostavku

Premijer nakon bacanja djece kroz balkon: Otkuda vam to da bi ministrica trebala dati ostavku

Share This Article