Trump i Kim bez dogovora: Tražio je ukidanje sankcija, nismo mogli pristati, ali….

Bijela kuća objavila je da nije postignut sporazum između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una na drugom summitu, koji je održan u Vijetnamu. Medijima se obratio američki predsjednik.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je u Hanoiju, nakon neuspješnog summita sa sjevernokorejskim vođom, objavio da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.

“Bila su ovo dva produktivna dana, no sporazum nismo postigli”, kazao je Trump. “Sad smo se rastali s Kimom, imali smo dobre sastanke, ali nisam mislio da je pametno da sada nešto potpišemo. On je zanimljiv lik…”, rekao je Trump.

Kazao je da nisu odustali ni od čega, da Sjeverna Koreja ima velike potencijale, da je Kim Jong Un želio ukidanje svih sankcija. “Nismo na to mogli pristati, no radit ćemo dalje na tome, zasad – sve sankcije ostaju”, kazao je Trump,javlja N1.

Kim Jong Un mu je obećao da neće vršiti nikakva nuklearna testiranja, rekao je američki predsjednik. “Vjerujem mu na riječ”, dodao je Trump.

“Rastanak je bio prijateljski, rukovali smo se i prijateljski se razišli”, rekao je Trump. “Kim i ja se sviđamo jedan drugome. Imamo jako dobar odnos”, dodao je.

Prije toga glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders objavila je da “u ovom trenutku nikakav dgovor nije postignut no njihovi timovi nadaju se budućim susretima”. “Dvojica vođa razgovarala o različitim načinima denuklearizacije i gospodarskim konceptima”, dodala je.

Razilazak vođa nakon optimističnih izjava

Trump i Kim imali su za četvrtak planiran niz razgovora u hotelu Metropole koji su trebali završiti “zajedničkom svečanosti potpisivanja sporazuma”, prema Bijeloj kući koja nije objavila što se točno trebalo potpisati.

Obojica vođa napustila su mjesto pregovora bez planiranog zajedničkog ručka i otišla u svoje hotele.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtak je prije prekida pregovora poručio da je spreman odustati od nuklearnog oružja i da se ne bi drugi puta susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vijetnamu da to ne misli.

Kim i Trump u četvrtak su započeli drugi dan summita u glavnom gradu Vijetnama Hanoiju izražavajući nadu u daljnji napredak u poboljšavanju odnosa i ključnom pitanju denuklearizacije.

“Da to nisam spreman učiniti, ne bih bio tu”, rekao je Kim novinarima uz pomoć prevoditelja kada je bio upitan je li spreman odustati od nuklearnog oružja.

Trump, odgovorajući na njegove riječi, rekao je: “To je možda najbolji odgovor koji ste ikad čuli”.

Dvojica vođa sjedila su jedan preko puta drugog za konferencijskim stolom, svaki sa svojim suradnicima.

Kim nije pojasnio što bi “denuklearizacija” sadržavala a upitan je li spreman na konkretne korake Kim je odgovorio da su baš o tome razgovarali.

“Nadam se da ćete nam dati vremena za razgovore. I minuta je dragocjena”, rekao je novinarima.

SAD od Sjeverne Koreje zahtijeva da odustane od čitavog nuklearnog i raketnog programa a Pjongjang želi uklanjanje američkog nukelarnog kišobrana u regiji koji obuhvaća Južnu Koreju i Japan.

Summit dvojice vođa u Singapuru u lipnju, prvi između američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe, proizveo je izjavu u kojoj se Kim obvezao na napore prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka no od tada je bilo malo napretka.

Započinjući drugi dan summita u Hanoiju Trump je ponovno istaknuo da se pregovore o sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji ne treba brzopleto voditi.

“Od početka govorim da brzina za mene nije važna. Iznimno cijenim što nema testiranja nuklearnih raketa”, rekao je Trump prije susreta s Kimom. “Kim i ja želimo pravi dogovor”.

Sjeverna Koreja od 2017. nije provela nuklearne ili interkontinentalne balističke testove.

Kim, kojega je novinar pitao je li uvjeren da će se sporazum postići, odgovorio je uz pomoć prevoditelja: “Prerano je reći no ne bih rekao da sam pesimističan. Moj je trenutni osjećaj, imam osjećaj da će biti dobrih rezultata”, rekao je u prvom ikad odgovoru nekom stranom novinaru.

“Uložili smo puno napora i vrijeme je da ih pokažemo”, rekao je Kim.

Trump je ponovio da Sjeverna Koreja ima ogromni potencijal i ako se postigne dogovor izolirana zemlja mogla bi postati “ekonomska velesila”.

Upitan jesu li razgovarali o ljudskim pravima Trump je odgovorio da su razgovarali o svemu.

Za kratkog prekida u razgovorima dvojica vođa prošetala su se oko pola sata hotelskim dvorištem pokraj bazena, prenosi N1.

Facebook Komentari