Tko je ovdje životinja: Tijekom bijega pas se zaglavio u otvoru ograde, nakon čega ga je 27-godišnjak usmrtio vilama

Policijska uprava osječko-baranjska u priopćenju objavljenom u srijedu potvrdila je priče da će mladić iz Belog Manastira biti kazneno prijavljen jer je početkom tjedna vilama, u svom dvorištu, usmrtio tuđeg psa, mješanca aljaškog malamuta. Do istrage policije došlo je nakon što je dvoje mladih donijelo lešinu psa u Veterinarsku stanicu Beli Manastir.

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 27-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja, za koje je predviđena kazna zatvora do godine dana – stoji u priopćenju PU osječko-baranjske. U priopćenju se istče kako je 27-godišnjak u ponedjeljak u dvorištu zatekao tuđeg psa, koji je pokušavao izići iz dvorišta kroz otvor na ogradi. Budući da je riječ o križancu malamuta, teškom približno 30 kilograma, pri pokušaju bijega iz dvorišta pas se zaglavio u otvoru na ogradi. To je bilo dovoljno da ga 27-godišnjak sustigne i s nekoliko udaraca vilama usmrti. PU osječko-baranjska podnijela je kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Kako saznaje Glas Slavonije, lešina psa u ovom je trenutku u posebnom prostoru belomanastirske Veterinarske stanice, gdje čeka nalog za prijevoz u Vinkovce, gdje će biti obavljena obdukcija koju je zatražila 23-godišnja vlasnica psa.

– Dvoje mladih ljudi donijelo je u ponedjeljak lešinu psa malamuta koji je nekoliko dana lutao Osječkom i okolnim ulicama u Belom Manastiru, tvrdeći da ga je netko usmrtio, te da su o svemu obavijestili policiju. O detaljima nisu govorili – kažu u Veterinarskoj stanici Beli Manastir, dodajući kako je pas čipiran, što znači da ima vlasnika, koji će, naglašavaju, zatražiti obdukciju. U posljednje vrijeme, nastavljaju u Veterinarskoj stanici, bilo je nekoliko prijava građana koji su se bunili zbog psa koji im ulazi u dvorišta i napada stoku, odnosno piliće.

– Sigurno je da prema psu nije tako trebalo postupiti. Naprotiv! U sličnim se slučajevima treba obavijestiti policija, komunalni redar ili veterinarska stanica. Isto tako, treba osuditi i neodgovorne vlasnike koji su dopuštali da se pas kontinuirano, bez nadzora, kreće gradskim ulicama – podvlače u Veterinarskoj stanici Beli Manastir.

Nekoliko je zakonskih odredbi vezanih uz zlostavljanje pasa. U jednoj (205. članak Kaznenog zakona) stoji kako će se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne bolove ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazniti kaznom zatvora do jedne godine. Kazne su, dakako, predviđene i za nesavjesne vlasnike pasa, prenosi Glas Slavonije.

Facebook Komentari