28.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Thompsonov menadžment o Lori Vidović i traženjima od MUP-a: U pokušaju da...

Thompsonov menadžment o Lori Vidović i traženjima od MUP-a: U pokušaju da branitelje proglasi fašistima neistinama želi smanjiti i posjećenost stranice

U pokušaju da hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji su koristili pozdrav “Za dom spremni” proglasi fašistima, a hrvatsku javnost uvjeri kako je taj isti pozdrav iz Domovinskog rata zakonom zabranjen, gospođa pravobraniteljica Lora Vidović sa svojim neistinama ide i dalje tako da nam pod svaku cijenu želi smanjiti broj posjećenosti na Facebook stranici, piše Thompsonov menadžment.

Želimo ispraviti gospođu pravobraniteljicu Loru Vidović jer u svojim priopćenjima ne piše istinu koju bi svi mi građani Hrvatske od nje očekivali. Naime, netočno je da je objavu vidjelo oko 108 tisuća ljudi već je odgledan video onoliko koliko ona kaže, a objavu je vidjelo preko 665 000 ljudi. Screenshot u privitku ?

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u četvrtak je od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) zatražila da ju obavijesti jesu li pokrenuli postupak nakon što je na službenoj Facebook stranici pjevača Marka Perkovića, kako ona kaže, “obožavateljima upućena poruka sa fašističkim pozdravom”.

Pravobraniteljica tvrdi da “iz prakse međunarodnih i nacionalnih sudova proizlazi da je korištenje sintagme ‘za dom spremni’ protupravno”.

Kaže i da je na službenoj facebook stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona vidljiva objava “Pozdravljamo Vas sa starim hrvatskim pozdravom kojeg smo s ponosom koristili u Domovinskom ratu. ZA DOM SPREMNI!” uz video zapis koji prikazuje izvedbu pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu povodom Dana pobjede 5. kolovoza 2015. u Kninu.

“Ovaj sadržaj objavljen je 20. veljače u 12,02 sati, a na dan 25. veljače 2019., objavu je vidjelo oko 108 tisuća ljudi, podijeljena je 870 puta, a komentirana je 470 puta”, objašnjava pravobraniteljica.

“Prema stajalištu Europskog suda za ljudska prava, kojim je potvrđena odluka u predmetu Šimunić protiv Hrvatske, sintagma o kojoj je riječ nespojiva je s vrijednostima proglašenima i zajamčenima Europskom konvencijom o ljudskim pravima, jer korištenje slobode izražavanja ne može biti usmjereno na uništenje ili ograničenje drugih prava i sloboda priznatih Konvencijom. Ustavni sud Republike Hrvatske prethodno je u ovom predmetu, ali i u ranijim odlukama, zauzeo isti stav naspram pozdrava ‘za dom spremni’”, kaže Vidović u priopćenju i dodaje da je odlučujući o ocjeni suglasnosti s Ustavom odluke o izmjeni naziva imena ulica u naselju Slatinski Drenovac, svojom odlukom od 10. listopada 2017. Ustavni sud izrijekom naveo kako Hrvatska nije slijednica NDH ni po kojoj osnovi te ponovio kako Ustav nije vrijednosno neutralan.

Vidović kaže i da je sličan stav zauzeo je i Visoki prekršajni sud koji je odlukom od 17. listopada 2018., ali i ranijim odlukama, taj pozdrav nedvojbeno okarakterizirao kao remećenje javnog reda i mira, jer se radi o pozdravu koji se koristio u ustaškom režimu, pokretu izniklom iz fašizma i utemeljenom i na rasizmu koji, među ostalim, simbolizira podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti.

Pravobraniteljica kaže da među brojnim pratiteljima službene facebook stranice pjevača Marka Perkovića ima i maloljetnih osoba, stoga je zatražila od MUP-a da ju obavijesti je li protiv koga pokrenuo odgovarajući postupak te ukoliko nije, obrazloženje zašto.

Najnovije

Još iz rubrike