Nema više Agrokora, evo kako će se sada zvati

Na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća održanoj u četvrtak u Zagrebu odlučeno je predložiti Trgovačkom sudu da datum javne objave provedbe nagodbe vjerovnika bude 1. ožujka 2019. godine, da odredi da će datum početka provedbe nagodbe nastupiti 1. travnja 2019., te da na datum javne objave odobri javnu objavu datuma početka provedbe.

Po odobrenju Trgovačkog suda u Zagrebu, 1. travnja 2019. moći će biti obavljen prijenos gospodarske cjeline pod Izvanrednom upravom Agrokora na Fortenova grupu, čime će nova kompanija započeti s radom.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, u RH će kroz implementaciju nagodbe prvo proći 77 kompanija pod Izvanrednom upravom. Od toga se 45 insolvenrnih kompanija zrcali i nove “plus” kompanije počinju s radom u Novoj grupi.

Istodobno, u starim, neodrživim društvima započinje proces pripajanja Agrokoru d.d. Nakon što sva imovina i društva budu pripojena, utvrdit će se završetak postupka izvanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra. Udjeli 32 insolventne kompanije u Hrvatskoj se prenose u Novu grupu, a po prijenosu udjela, te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave. Imovina i udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske i koje nisu u postupku izvanredne uprave, na Novu grupu će se prenositi sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcije, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

“Nova snaga”

Fortenova grupa je novo ime krovne kompanije koja će zamijeniti Agrokor d.d. i s operativnim radom početi 1. travnja 2019. godine.

Što se nove korporativne strukture upravljanja tiče, kandidati koji su od strane dioničara predloženi za ne-izvršne članove Upravnog odbora su: Danijel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds i Sergej Volk. Još jedan ne-izvršni član UO bit će predstavnik radnika, kojeg će izabrati zaposlenici nove komapnije.

Fabris Peruško, kandidat je za izvršnog člana UO-a, te će UO brojati ukupno 9 članova. Također, Peruško je predložen za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a Irena Weber za njegovu zamjenicu i glavnu operativnu direktoricu.

Još jedan izvršni direktor bit će predložen naknadno i time će ukupno troje izvršnih direktora biti zaduženo za operativno upravljanje kompanijom.

“Ime Fortenova predstavlja novu snagu koja će donijeti novu vrijednost našim zaposlenicima, dioničarima i svim drugim dionicima te simbolizira našu predanost usmjeravanju nove snage prema zdravijim odnosima unutar tvrtke i u svim interakcijama koje imamo”, rekla je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška, javlja N1 televizija

Facebook Komentari