Nada Murganić stigla u Zadar: Kako je Centar skrbio za djecu prije nego što ih je otac pobacao kroz balkon

Ministrica Nada Murganić nakon sjednice Vlade RH otišla je hitno u Zadar vidjeti je li netko nešto propustio prije nego što je otac pobacao djecu kroz balkon.

Izvijestit ćemo javnost je li bilo propusta u radu nadležnog Centra za socijalnu skrb, rekla je Murganić nakon što je posjetila djecu u zadarskoj bolnici.

Potrebni su temeljiti izvidi, imamo stručni i inspekcijski nadzor, objasnila je ministrica.

“Iskreno se nadam da će djeca ozdaviti i da će imati što manje trauma i da će im djetinjstvo proći u najboljem redu”, rekla je emotivno ministrica.

Ranije u Zagrebu

Ministrica Murganić na Pag ide jer se, kaže, želi uvjeriti je li propust došao iz njenog resora te poduzeti sankcije ukoliko jest, prenosi N1.

“Ovo je prestrašan događaj, četvero djece u isto vrijeme, da bih mogla ostati ovdje u Zagrebu mirna.”

Policija upire prstom u Centar za socijalnu skrb?

“Zato i idem dolje. Prevažno je da ne bih otišla dolje, vidjeti prije svega djecu i vidjeti što smo učinili ili nismo učinili i što moramo učiniti. Stručni inspekcijski nadzor je krenuo pa ćemo imati sveobuhvatnu sliku.”

Ipak, naglasila je da ne treba donositi generalne zaključke o sustavu socijalne skrbi.

“Ne treba generalizirati. Unazad zadnjih nekoliko dana dogodili su se strašni događaji. Naš sustav socijalne skrbi je savjetodavni i pomagački, i nije jedini u procesu zbrinjavanja, pogotovo u visokokonfliktnim obiteljskim situacijama, i on ima obvezu davati savjete i preporuke ostalim sustavima u nizu – zdravstvu, školstvu, pravosuđu. Tamo gdje smo učinili sve po pravilima struke i savjesti, to treba priznati. To je težak posao u kojem se susrećemo s kompleksnim i teškim obiteljskim situacijama, ali tamo gdje smo zakazali, a imali smo očite znakove, isto tako treba priznati – i u tom smislu je moj veliki interes.”

“Uvjerena sam da je činjenica da se nasilje više prijavljuje. Ono što je pozitivno je da se kroz medije značaj borbe protiv nasilja promovira kroz pravovremeno i kontinuirano izvještavanje. Rekla bih da smo se svi kao društvo senzibilizirali na netoleriranje bilo kakvog oblika nasilja. Sklona sam vjerovati da nismo društvo nasilja, nego društvo koje se jače i više senzibilizira u borbi protiv nasilja. Iskreno vjerujem da žrtvu treba zaštititi, nasilnika kazniti, ali i puno raditi na prevenciji i toleranciji. Ovo o čemu smo ovih danas pod dojmom je monstruozan čin koji se bilo čim ne može opravdavati”, zaključila je ministrica.

– Centar za socijalnu skrb imao je na neki način nadzor nad starijom djevojčicom iz prvog braka zbog konfliktnih odnosa u smislu nekakvih poremećaja. Nije bilo naznake agresivnosti od strane oca. Pozabavit ćemo se sa slučajem i dat ćemo informacije koliko zaista smijemo i možemo. Ovo je prestrašan čin. Sada je najvažniji zdravstveno stanje i oporavak djece. Žao mi je djece, rekla je ministrica Murganić na rubu suza prije sjednice Vlade.

Otac bacio svoje četvero malodobne djece s prvog kata kuće u Pagu: Vidio sam troje djece na betonu u krvi, četvrto je upravo bacao

Plenković i Nada Murganić zgroženi bacanjem djece kroz balkon na Pagu, ali, zanimljivo, čini se da je obitelj poznata institucijama

Facebook Komentari