Trump: Sjeverna Koreja ima veliki ekonomski potencijal

Rukovanjem dvojice čelnika u glavnom gradu Vijetnama, Hanoiju, počeo je drugi sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-una.

Trump je novinarima rekao kako vjeruje da će razgovori biti vrlo uspješni, ali i naglasio da ne namjerava “popustiti u pogledu denuklearizacije”. Na pitanje hoće li proglasiti formalni kraj Korejskog rata, Trump je odgovorio: “Vidjet ćemo.”

Čelnik Sjeverne Koreje naglasio je da su on i Trump uspjeli prevladati sve prepreke i 261 dan nakon prvog susreta ponovno se sastati i razgovarati.

Trump je izrazio veliko zadovoljstvo što se nalazi u glavnom gradu Vijetnama, a još veće što se ponovno susreo s Kimom. Ustvrdio je kako je njihov prvi susret bio uspješan te izrazio nadu da će ovaj biti još uspješniji. Poručio je kako Sjeverna Koreja ima veliki ekonomski, gotovo neograničeni potencijal. Rekao je da on i Kim odlaze na večeru te da će nakon nje održati konferenciju za novinare.

Trumpa prati državni tajnik Mike Pompeo i obnašatelj dužnosti zapovjednika glavnog stožera Mick Mulvaney. S Kimom su stigli njegov glavni izaslanik Kim Yong-chol i ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho.

– “Ako Trump zaslužuje Nobelovu nagradu za mir, zaslužuje ga i Kim”

U luksuznom hotelu Metropoleu, u kojem se sastanak održava, moglo bi biti otvoreno novo poglavlje i on bi mogao postati simbol mira ako Trump i Kim, kao što očekuju neki dužnosnici u Washingtonu i Seulu, službeno proglase okončanje posljednjeg preostalog hladnoratovskog sukoba nakon njihova dvodnevna summita.

Neposredno uoči sastanka Trump je na Twitteru obećao da će uložiti napore da zajedno s predsjednikom Kimom postigne dogovor o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Trump je doputovao u Hanoi kasno u utorak.

– Upravo sam stigao u Vijetnam, napisao je na Twitteru. “Hvala svim ljudima na divnom dočeku u Hanoiju. Gomila ljudi i toliko mnogo ljubavi!”, napisao je. Dočekali su ga crveni tepih i počasni vod.

Kim je doputovao vlakom ranije u utorak nakon trodnevnog putovanja, tijekom kojeg je iz svoje prijestolnice Pyongyanga preko Kine prešao 3000 kilometara. Zadnju dionicu puta od granice do Hanoija prešao je automobilom.

Facebook Komentari