Nismo SR Hrvatska? MVEP oštro odbacuje Grmojinu tvrdnju da se djelatnicima ministarstva ograničava sloboda govora

MVEP oštro odbacuje tvrdnje da se Pravilnikom o unutarnjem redu krše Ustavne slobode. Također potpuno neprihvatljivom nalazimo usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća. Pri izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima ministarstvo se rukovodilo i praksama drugih europskih država.

Kada se radi o javnim nastupima u medijima, ali i općenito o ponašanju državnih službenika Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima, ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog.

Djelatnici službe vanjskih poslova dužni su, svakodnevno, u službenim, kao i privatnim istupima u medijima, poštivati odredbe gore navedenih propisa, uključujući i Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima.

To znači da, svakodnevno i stalno, djelatnici službe vanjskih poslova moraju voditi računa da svojim postupanjem, tijekom ili nakon radnog vremena, ne narušavaju ugled državne službe, svoj osobni ugled, propise Republike Hrvatske, kao i propise i običaje drugih zemalja.

Nadalje, propisani uvjet za rad na većini radnih mjesta u službi vanjskih poslova je važeći certifikat za pristup tajnim podacima, što znači da djelatnici službe vanjskih poslova, prilikom javnih i privatnih nastupa u medijima, kao i u svakodnevnom postupanju i ponašanju moraju voditi računa i o odredbama Zakona o tajnosti podataka.

Stoga se ne može tvrditi da se prethodnom suglasnošću za javni nastup u medijima djelatnicima službe vanjskih poslova uskraćuje pravo slobode govora; Pravilnikom o unutarnjem redu propisan je način na koji će se provesti odredbe gore navedenih međunarodnih konvencija i nacionalnih propisa. Isto tako, ne može se tvrditi da je prethodna suglasnost za javni nastup „politička suglasnost“.

Grmoja u Saboru oštro napao ministricu vanjskih poslova: Promašila je državu. Takve pravilnike je mogla potpisivati u Vladi Socijalističke Republike Hrvatske

Facebook Komentari