U Hrvatsku stiže 10 000 Filipinaca na Gastarbeit

Turistička je sezona pred vratima, a radna snaga i dalje je veliki problem, čak i uz ovogodišnje povećanje kvota dozvola za uvoz radne snage na više od 65.000. U sektoru turizma kvote su i dvostruko povećane, ali se procjenjuje da hrvatskom turizmu ipak nedostaje čak 15.000 radnika.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori stoga je održan okrugli stol o stranoj radnoj snazi kao rješenju za uspješnu turističku sezonu. Ozbiljno se razmišlja o uvozu radnika s Dalekog istoka. Navodno je već 10.000 Filipinaca spremno doći raditi u Hrvatsku.

Ino Munitić, vlasnik pomorske agencije, kaže da su Filipinci jako lojalni, kvalitetni, dobri i pošteni.

Hrvatska gospodarska komora zauzima se za to da se ukine model kvota i prijeđe na novi. Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, poželjnim smatra onaj model u kojem će poslodavci iskazivati svoje potrebe za radnicima Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

– Ako toga radnika nema u roku od sedam dana, dobit će pravo da uvezu radnika prema svojim potrebama.

Joze Tomaš, direktor HGK-a Županijske komore Split, rekao je da se kvote nisu iskoristile zato što „baze odakle su dolazili djelatnici nisu bile zainteresirane za rad na hrvatskom području“.

Radnike se ne traži u zadnji tren, poručuju mudriji poslodavci.
Sandra Čanić, voditeljica Odjela ljudskih potencijala u velikoj hotelskoj kući, kazala je da surađuje sa školama i fakultetima.

– Imamo velik broj praktikanata tijekom godine, a imamo i mnogo pripravnika. To su sve kanali kojima mi zapravo dobivamo dobar kadar, dodala je Čanić, piše HRT.

Facebook Komentari