Kardinal i rizničar Vatikana kriv za zlostavljanje dvojice dječaka

Australski kardinal i rizničar Vatikana George Pell (77) proglašen je na sudu u Melbourneu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije 22 godine.

Osuđen je još sredinom prosinca prošle godine, no presuda je objavljena tek rano jutros nakon što je glavni sudac ukinuo zabranu medijskog izvješćivanje o suđenju kardinalu.

Kardinal Pell, kojeg često zovu rizničarom Vatikana zbog njegove funkcije pročelnika Tajništva za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale Sv. Patrik u prostorijama crkve prije 22 godine.

Kardinal je negirao sve optužbe, te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegov mjesto će zamijeniti neki drugi kardinal iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.

Kardinal, koji je pušten uz jamčevinu, na sud će se vratiti početkom ožujka kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna, prenosi HRT.

Facebook Komentari