Gabrijelova majka u suzama: Hoćemo li ga izvaditi iz groba pa da šeta u kostima vani ili će se više oni pokrenuti i dignuti?

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u organizaciji GI “Sinovi i kćeri Neretve”, emotivno je istupila Ivana Bebić, majka tragično preminulog dječaka Gabrijela (9) iz Metkovića čija je smrt potresla čitavu zemlju te je vlastima poslala snažnu poruku.

Odmah na početku Gabrijelova majka Ivana naglasila je da su njezino dijete ubili Hrvatski ustav i “onaj pojedinac iz Zagreba”, jer su dozvolili da pojedinci u Hitnoj i Domu zdravlja “sjede nogu preko noge”.

Gabrijelova majka poručila da je da od Hitne službe neće napraviti pogrebno društvo. “Mogu slobodno uzeti svoje lijepe torbice i izaći. Bolje da ih zaključamo, nego da imamo onaj dolje jad što predstavlja našu Hitnu”, rekla je Bebić.

Dodala je kako njezina djeca još uvijek udaraju po nadgrobnoj ploči i zovu Gabrijela. “On im još nije niti jednu riječ izgovorio”, dodala je.

Postavila je i pitanje. “Što ću raditi ako navečer u 22 sata nemam svoje dijete da s njim legnem? Ustav Republike nek mi odgovori što da ja radim. Hoćemo li ga izvaditi iz groba pa da šeta u kostima vani ili će se više oni pokrenuti i dignuti?”, poručila je vidno potresena i u suzama Gabrijelova majka.

Dodala je da joj ne trebaju niti odvjetnici, niti policijski nadzor, a policiji je poručila nek nadziru one koje trebaju. “Odvjetnik mogu biti sama, sva prava sam izučila u ova dva i pol mjeseca”, rekla je Gabrijelova majka.

“Znam što je bilo moje pravo onog dana kad je moje dijete došlo u Hitnu, onog pogrebnog društva”, nastavila je Bebić.

Tad je odaslala i poruku medicinskoj sestri, referiravši se na izjavu iste liječničkoj komori kako ona nikad nikog nije vratila s Hitne. “E moja ljepotice plava, vratila si ti dijete modrih usta. Vjeruj, ne znam kako možeš spavati, ali ja ne spavam već ima dva i pol mjeseca”, rekla je Bebić.

Gabrijelova majka zahvalila se pedijatrici Kseniji Kaleb zahvalila i poručila da zna kako je sve što je mogla učinila za Gabrijela.

“Veliko ti hvala, a gamad će biti tamo gdje im je mjesto”, poručila je Bebić.

Zahvalila se i doktoru Markiću što joj je omogućio da vidi sina posljednji put na intenzivnoj te se prisjetila tih teških trenutaka.

“Govori mi sestra, gospođo, on vas ništa ne čuje, a ja im kažem, Gabrijele ljubavi, majka se na tebe neće ljutiti. Izdrži ako možeš, ako ne možeš, znaš najbolje. I za te suze što su ispustile iz njegovih očiju, tu večer, vas četvero i Ustav Republike Hrvatske, neću vam dozvoliti da radite ovo što radite… i neće vam niti jedno dijete više umrijeti. Niti jedno. To vam ja kažem”, poručila je na kraju shrvana Gabrijelova majka.

“Nemate pojma s kim ovaj put imate posla”, dodala je.

Ministarstvo dobilo novi rok, u protivnom – prosvjed

Ivo Matičević, koordinator Građanske inicijative ‘Sinovi i kćeri Neretve’ prozvao je na konferenciji za medije Vladu i Ministarstvo zdravstva zbog kršenja Ustava zbog nejednake zdravstvene skrbi s ostatkom Hrvatske. Tvrdi da je zbog toga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zdravstveno ugroženo 200.000 ljudi.

Spomenuta GI traži otvaranje regionalne bolnice, zdravstvenu skrb dostupnu 24 sata dnevno sedam dana u tjednu te uspostavu hitne helikopterske službe. Ministarstvu zdravstva su dali rok do četvrtka da se o svemu očituje inače će biti organiziran miran provsjed te će blokirati ceste, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari