Predsjednica: Vi ste ti koji u noći ostavljate svoje obitelji…Vi ste naši svjetski prvaci!

Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održan je na temu “Govorimo donorski“. Tom prigodom predsjednica je Nacionalnom koordinacijskom tijelu za provedbu Nacionalnog transplantacijskog programa dodijelila Povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos razvoju jedinstvenog organizacijskog modela u području darivanja i presađivanja organa, temeljenog na altruizmu, solidarnosti i visoko razvijenoj svijesti građana o etičnosti darivanja i potrebi nesebične pomoći, te izvrsnosti i entuzijazmu svih multidisciplinarnih transplantacijskih timova.

Tom prilikom predsjednica se obratila i prigodnim govorom. Zahvalila je obiteljima darivatelja te zdravstvenim djelatnicima, svima koji, kako je rekla, ovaj uspjeh čine veličanstvenim, u svjetskim razmjerima.

“Hvala i uime danas nazočnih pacijenata koji čekaju svoju priliku za bolji život.

Hvala medijima što su prepoznali važnost ove teme, prenijeli nam emocije svih sudionika ove – jedne od najljepših i najhumanijih priča – koja se nastavlja. Posebice hvala vama, članovima obitelji, koji ste u najtežim trenucima pronašli snagu da u trenutku vlastitog gubitka darujete.

Život. To je najveći čin ljudskosti i iskaz povjerenja prema svima vama zdravstvenim djelatnicima koji ulažete nadljudske napore kako biste na najljepši način slavili ljudskost i iskazali ljubav prema onima koji su u potrebi.

Vi ste najbolji primjer koje vrijednosti jedno društvo treba njegovati.

Vi ste ti koji u noći ostavljate svoje obitelji da biste otišli na eksplantaciju; vi ste ti koji i u najgorim uvjetima dižete zrakoplov i u bjesomučnoj jurnjavi s vremenom pokušavate dostaviti organe dok nekoga, na drugom kraju zemlje ili Europe odvoze u operacijsku salu kako bi dobio novu priliku za život.

Vi ste ti koji satima operirate i strijepite dok čekate hoće li prokucati „novo“ srce, a onda nastavljate sa svojom dužnostima kao da je to bio uobičajen dan. A nije. Bilo je to slavlje života. Još jedan posve poseban dan.

Vi – darivatelji, liječnici – zdravstveni djelatnici, piloti, vozači – vi ste dio onoga najboljeg što imamo.

Vaša velikodušnost, hrabrost, humanost, požrtvovnost je ono što vas čini posebnima, a nas ponosnima.

Zahvaljujući jedinstvenom modelu darivanja organa utemeljenom na najvišim etičkim načelima solidarnosti i altruizma naših građana, te entuzijazmu i kompetencijama multidisciplinarnih timova iz područja intenzivne medicine, neurologije, imunogenetike i transplantacijske medicine, kao i učinkovitom strateškom upravljanju i nacionalnoj koordinaciji Programa te visoko sofisticiranom modelu odgovornog upravljanja dragocjenim, darovanim organima, Hrvatska je danas najuspješnija članica Eurotransplant-a, te jedna od vodećih država svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

Vi ste naši svjetski prvaci! Ovaj dan otvorenih vrata s našim građanima – koje ovom prigodom pozdravljam – posvećujemo upravo vama!”, poručila je u svom govoru predsjednica, prenose vijesti.hr.

Facebook Komentari