Kuščevićevo ministarstvo odgovorilo Daliji Orešković, jednostavno je zakasnila s registracijom stranke za ličko-senjske izbore

Ministarstvo uprave nastavno na medijske izjave predsjednice Starta Dalije Orešković u interesu istinitog izvještavanja javnosti, iznosi sljedeće činjenice:

Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor donesena je na sjednici Vlade Republike Hrvatske 7. veljače 2019. godine.

Predmetna odluka o raspisivanju izbora nije propis da bi trebala stupiti na snagu osmoga dana od dana objave, već se samom Odlukom definira i njeno stupanje na snagu, što nije neuobičajena praksa. Kao primjer možemo navesti slijedeće odluke o raspisivanju prijevremenih izbora koje su također stupile na snagu danom donošenja: Odluka o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor (NN 106/2015), 5.listopada 2015.), Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Vrgorca i gradonačelnika te zamjenika gradonačelnika Grada Vrgorca (NN 43/2016), 5. svibnja 2016., Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenika gradonačelnika u gradovima Đurđevcu, Kutjevu i Glini te za općinsko vijeće i općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika u općinama Čavle, Tuhelj i Zadvarje (NN 23/2014), 20. veljače 2014., Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Kistanje (NN 16/2012), 8.veljače 2012., Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u gradovima Dubrovniku, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Rabu, Pagu, Hvaru, Omišu, Korčuli i Zlataru te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci (NN 14/2015) 5. veljače 2015. godine i druge.

Glede postupka registracije stranke START – Stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti navodimo slijedeću kronologiju:

– prema dostavljenom Zapisniku sa osnivačke skupštine političke stranke, ista je održana 26. siječnja 2019. godine,

– zahtjev za registraciju stranke START podnesen je Ministarstvu uprave 8. veljače 2019. godine (dan nakon Odluke Vlade o raspisivanju Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor),

– sukladno Zakonu o političkim strankama rok za donošenje rješenja o zahtjevu za upis u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske je 30 dana od dana predaje urednog zahtjeva za upis,

– rješenje o upisu stranke doneseno je 14. veljače 2019., a uz ovjereni statut i potvrdu o OIB-u predstavnici stranke START preuzeli su ga 19. veljače 2019. godine u prostorijama Ministarstva uprave.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da pravo predlaganja kandidacijskih lista i kandidata imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora. Također, isti Zakon omogućava mogućnost izlaska na izbore i s listom grupe birača (nezavisnom listom) koje prikupe potreban broj potpisa birača koji podržavaju listu za izbore članova predstavničkih tijela.

Ukoliko se radilo o kandidaturi za članove županijske skupštine Ličko-senjske županije za pravovaljanost prijedloga kandidacijske liste potrebno je 600 potpisa birača koji predlažu listu, s obzirom da Ličko-senjska županija ima više od 35.000, a manje od 60.000 stanovnika, kažu u ministarstvu uprave.

Posrnuli na startu: Dalija Orešković ne može na izbore u Lici -”Kome to odgovara – Dadi? Plenkoviću? Obojici?”

Facebook Komentari