Plenković o kurikulumu povijesti: Mi tu nemamo nikakvih dilema kada je riječ o ustaškom režimu

U uvodnom dijelu početka sjednice premijer Andrej Plenković podsjetio je, kao što to i inače, čini na prošlotjedne događaje, pa se tako dotaknuo propale nabave aviona, ali i propale SDP-ove interpelacije po tom pitanju u Saboru te prijepora oko kurikuluma i obrazovne reforme.

Politička volja i privrženost ostaje nepromijenjena kada je riječ o našoj namjeri da Hrvatska kupi avione i na tom ćemo tragu nastaviti naše aktivnosti, poručio je premijer.

Podsjetio je i da su bili na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu te da su hrvatski predstavnici razgovarali s predstavnicima američkog proizvođača Lockheed Martina i švedske tvrtke Saab.

Sasvim je jasno da su obje kompanije zainteresirane za suradnju s RH, opetovao je Plenković, koji je komentirao i sukobe oko školskih kurikuluma.

Vlada je odlučna da se iduće godine ide s frontalnom primjenom obrazovne reforme i novog kurikuluma u svim predmetima. Naš je cilj da hrvatski obrazovni sustav bude prilagođen tržištu rada, ali i da standard znanja mora vrlo jasno djeci utvrditi ključna identiteska pitanja i vrijednosni sustav – argumentirano i na temelju povijesnih činjenica obrazloženo, kazao je Plenković, koji je, kako je istaknuo, jutros o tome razgovarao s resornom ministricom Blaženkom Divjak.

Važno je da znaju što su vrijednosti Domovinskog rata, ali i da se vrlo jasno određuju prema pitanju holokausta i režimima koji su bili najgori tijekom 2. svjetskog rata. Mi tu nemamo nikakvih dilema kada je riječ o ustaškom režimu. U ovom tekstu u raspravi nema relativizacije holokausta, a za novu raspravu važno je da se analiziraju doprinosi onih koji su sudjelovali, zaključio je.

Vlada o strateškom partneru za Croatiju Airlines: Hoće li ovaj put uspjeti?

Vlada će, uz ostalo, razmatrati Prijedlog odluke o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Croatia Airlines d.d.

Podsjetimo, dan ranije ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da postoje zainteresirani potencijalni strateški partneri za Croatia Airlines i da vjeruje da će se danas na sjednici Vlade naći točka o formiranju međuresornog povjerenstva koje će zajedno s Upravom voditi proces pronalaska strateškog partnera

Na pitanje novinara zašto misli da će proces pronalaska strateškog partnera za nacionalnu aviokompaniju ovaj put uspjeti, Butković je odgovorio da “ima zainteresiranih koji se javljaju”.

Novinari su upozorili da nisu svi dijelovi Croatia Airlinesa jednako profitabilni pa ih je zanimalo postoji li stoga mogućnost “razbijanja” kompanije, a ministar je na to kazao da “ima više scenarija”.

Poručio je da treba ići prema pronalasku strateškog partnera te kako će se formirati međuresorno povjerenstvo koje će taj proces zajedno s Upravom provoditi, prenosi RTL.

Burno Otvoreno HRT-a o povijesti u školama, Nazor: Kada govorite o Vukovaru, mora odmah asocijacija biti na Novu Bilu i Hrvate u središnjoj Bosni

Facebook Komentari