Dalija Orešković: Baviti se popustom Predsjednice RH je promašena tema, bitno je odrediti se o Plenkoviću i Grupi Borg

Dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatra hoće li zbog popusta za predsjednicu pokrenuti postupak ili ne, bivša predsjednica tog tijela, Dalija Orešković, čitavu priču smatra promašenom.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je otvorilo predmet protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara, jer je predsjednica dobila popust na preventivni liječnički pregled koji je prošlog tjedna obavila u klinici Radiochirurgia Zagreb.

Povjerenstvo će u navedenom predmetu prikupiti potrebne podatke i dokumentaciju relevantnu za utvrđivanje činjenica i donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv navedene dužnosnice, kaže se u priopćenju Povjerenstva koje je predmet otvorilo zbog brojnih medijskih upita.

Predsjednica Grabar-Kitarović i sama je potvrdila da je obavila redoviti preventivni pregled, mamografiju dojki i ultrazvuk abdomena, u privatnoj poliklinici Radiochirurgia iz Svete Nedelje. Puna cijena pregleda iznosi 7.700 kuna, a predsjednici je, kako su potvrdili u poliklinici, odobren popust od 20 posto pa je pregled platila oko 1.500 kuna manje od redovne cijene, odnosno 6.160 kuna. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, državni dužnosnici ne smiju primiti dar u vrijednosti većoj od 500 kuna.

U poliklinici tvrde da nisu pogodovali predsjednici Grabar-Kitarović jer, prema odluci Uprave, pravo na popust imaju svi tzv. stari pacijenti.

Dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatra hoće li zbog popusta za predsjednicu pokrenuti postupak ili ne, bivša predsjednica tog tijela, Dalija Orešković, čitavu priču smatra promašenom.

“Ovakav slučaj u vrijeme mog mandata u povjerenstvu nismo imali, pa će novi sastav morati odrediti praksu u tom pogledu. No bila bi velika šteta kad bi ovakve situacije apostrofirali kao dominantni sadržaj onog čime bi se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo baviti. Iznos je u ovom slučaju plaćen, a bilo koji poduzetnik može bilo kada odlučiti o popustu na neku uslugu”, veli Orešković za Novi list.

Pokazuje se, dodaje, da se pojedini administrativni propusti u praksi snažnije sankcioniraju u odnosu na prave situacije koje dovode do potkopavanja integriteta institucija.

Na pitanje smatra li da se u slučaju popusta za predsjedničin pregled radi o minornoj stvari, ona odgovara kako će Povjerenstvo, počne li bacati fokus na trivijalizaciju, izgubiti fokus na ono što je doista bitno. A bitno je, dodaje, odrediti se u odnosu na odgovornost premijera Andreja Plenkovića u elementu etičkih vrijednosti vezano za Agrokor i niza povezanih osoba o kojima Vlada odlučuje, a ne o nekoliko kuna popusta, prenosi Novi list.

Povjerenstvo otvorilo predmet zbog popusta za Predsjednicu RH u privatnoj klinici

Facebook Komentari