VIDEO Bernardić: Plenković očito nastavlja tamo gdje je stao Sanader, a to je prepuštanje INA-e u mađarske ruke, što je za nas izdaja nacionalnih interesa

Predaje li Vlada INA-u MOL-u, kako će SDP proći na europskim izborima i hoće li na listi biti Mirela Holy, je li ikada razmišljao da se kandidira za predsjednika Hrvatske ili da predsjedničku funkciju u stranci prepusti nekom drugom, neka su od pitanja koja smo postavili čelniku SDP-a Davoru Bernardiću u Intervjuu tjedna Media servisa. Intervju je vodila Andrea Barać.

Uoči glasanja u Saboru o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e i nakon obrazlaganja “opstruktivnih” amandmana kako bi se rasprava iz hitnog postupka protegnula na dva dana, Bernardić je još jedanput ponovio:

“Plenković očito nastavlja tamo gdje je stao Sanader, a to je prepuštanje INA-e u mađarske ruke, što je za nas izdaja nacionalnih interesa. Indikativno je da ove izmjene Zakona dolaze nakon sastanka s Orbanom, gdje se država potpuno odriče kontrole u INA-i.”

Dodao je da je SDP-ova vlada ignorirala zahtjev Europske komisije za usklađivanjem s pravnom stečevinom Europske unije dok se ne završe pravosudni postupci i da je to trebala učiniti i ova Vlada. Propala je interpelacija o radu Vlade u procesu propale nabave izraelskih borbenih aviona. Staje li SDP s traženjem odgovornih?

“Očekujemo da VSOA odgovori na pitanje tko je i zbog čega puštao tajne i klasificirane dokumente u medije i na taj način ugrozio obrambenu i nacionalnu sigurnost.”

Komentirao je i navode da Mirela Holy razmišlja o pojavljivanju na listi SDP-a za europske izbore.

“Volio bih vidjeti Mirelu Holy na našoj listi, volio bih da nam se priključi i da nam se vrati. Razgovarao sam s njom, razgovori idu u dobrom smjeru.”

Izašle su prve procjene EP-a o novom sazivu, prema kojima njegova stranka treba dobiti tri mandata, što je SDP i postavio kao cilj. Budući da su istraživanja provedena prije širenja Amsterdamske koalicije, na pitanje boji li se da bi im mogla pomrsiti planove, tvrdi da do toga neće doći jer se radi o dva različita biračka tijela. Nisu se udružili za europske izbore, ali kad su posrijedi nadolazeći parlamentarni i predsjednički izbori u zemlji, suradnja nije isključena.

“Mi možemo surađivati u interesu Hrvatske. Nakon EU izbora u SDP-u i, s druge strane, u strankama okupljenima oko Amsterdamske koalicije vidim potencijal za promjene u Hrvatskoj.”

Ako se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uskoro izjasni da ponovno ide u utrku za Pantovčak, misli da ljevica ima kvalitetnih kandidata koji bi mogli pobijediti. Istaknuo je da će SDP imati svog kandidata i da bi voljeli da ga stranke centra i lijevog centra podrže.

“Vjerujem da će uz takav savez promjene na Pantovčaku biti moguće. To je važno jer želimo imati predsjednika ili predsjednicu kojima se možemo ponositi i koji nas neće blamirati ni u zemlji ni u inozemstvu.”

Sa Zoranom Milanovićem, kaže, nije u kontaktu već nekoliko mjeseci. A ima li on možda ambicije postati predsjednik države?

“Ja sam predsjednik SDP-a i moja je dužnost u Saboru s građanima ove zemlje inzistirati na našem planu, a to je zaustavljanje iseljavanja planom za povećanje plaća u Hrvatskoj te povećanje prosječne mirovine u RH za 300 kuna, a jedan od temeljnih stupova naših programa je plan za bolje zdravstvo. Imamo plan kako smanjiti liste čekanja i dugove u zdravstvu.”

Osvrnuo se i na to što Grabar-Kitarović preglede obavlja u privatnim poliklinikama. Ističe da je time poslala poruku da ne vjeruje našem zdravstvenom sustavu. Kada je riječ o četiri godine predsjedničina mandata, dosta je kritičan, ali je ipak uspio izdvojiti jednu dobru stvar:

“Mislim da je najpozitivnije to što je grlila naše nogometaše po svlačionicama. To su ljudi dobro percipirali.”

“Ako su ti savjetnici krivi za sve, onda definitivno ne zaslužuješ drugi mandat”, poručio je Bernardić predsjednici zbog prebacivanja odgovornosti za pozdrav “Za dom spremni” na savjetnike.

“Ne može ti za to biti kriv savjetnik. Ne znam je li gore da imamo predsjednicu koja nema stav ili predsjednicu koja ima naknadnu pamet.”

Uvjeren je da je moguće svrgnuti HDZ s vlasti na sljedećim parlamentarnim izborima.

“Svima mora biti jasno da nema promjena u Hrvatskoj bez SDP-a.”

Rejting SDP-a je na najnižoj razini dosad. Na pitanje je li ikada razmišljao da vodstvo stranke prepusti nekom drugom, samo je rekao:

“Rezultati se u sportu mjere nakon utakmice, a u politici nakon izbora. I to je jedino relevantno istraživanje. Euroizbori će biti jedina prava anketa.”

Klub SDP-a predložio je povlačenje suspenzije četvorici članova Predsjedništva stranke, Grbinu, Hajdašu-Dončiću, Babiću i Zmajloviću, no Bernardić nije odgovorio je li za povlačenje suspenzije. Tek je rekao da će o tome razgovarati na jednom od sljedećih glavnih odbora. Komentirao je i aferu SMS. “Gdje ima dima, ima i vatre, ne mogu se oteti dojmu da svaka afera koja se pojavi u ovoj zemlji vodi do vrha HDZ-a”, istkanuo je. A velikom aferom naziva i situaciju u Uljaniku, brodogradilištu za čiji se spas država sprema uložiti još 300 milijuna kuna.

“Dvije godine imaju sve papire na stolu, dvije godine zanju da su se nenamjenski trošila sredstva. Zašto DORH ne utvrdi tko je trošio sredstva iz Uljanika nenamjenski. Ovo je još jedna velika korupcijska afera. I sada se pokušava stvoriti dojam da se nešto radi, a zapravo su zakasnili.”

Facebook Komentari