U Rijeci zasvijetlio prvi ‘ženski’ semafor

Na semaforu kod riječke Palače Modello zasvijetlila je prva ženska silueta koja regulira pješački promet. Klasični lik pješaka zamijenjen je ‘ženskim’, a do Međunarodnog dana žena, siluete u haljinama pješacima će svijetliti na ukupno pet semafora na pješačkim prijelazima u Rijeci.

Rijeka je tako postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio ‘ženske semafore’.

Za pripremu novih maski za pješačke semafore na pet pješačkih prijelaza u središtu grada, pobrinuo se Rijeka promet nakon što je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podržao inicijativu koju je pokrenula udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, piše portal MojaRijeka.

“Postavljanjem ženskim semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad”, kaže Dunja Roić, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Udruge SOS Rijeka.

Roić dodaje da je ideja nastala po uzoru na ovu praksu u drugim europskim gradovima.

Promjena čovječuljka na riječkim semaforima dio je programa koji SOS Rijeka priprema u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena, koji se obilježava 8. ožujka.

“Ove godine s udrugom PaRiter organizirat ćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem – interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi, a u sklopu programa ‘Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli’ Centra za tehničku kulturu Rijeka planiramo i svojevrsnu ‘ženska šetnju’ tim ulicama“, najavljuje Roić.

Facebook Komentari