Psihijatar o ubojstvu Jasmine Dominić: Ovo nije rukopis ženskog ubojstva; Ima i seksualnih konotacija

Ubojstvo Jasmine Dominić, čije je tijelo pronađeno nakon 19 godina u šrkinji u obiteljskoj kući u međimurskom selu Palovec, u N1 studiju uživo komentirao je psihijatar iz specijalne bolnice Vrapče Ante Bagarić.

Imali smo u povijesti teških i strašnih zločina u Hrvatskoj, no ovaj je izazvao veliku pozornost domaće i svjetske javnosti. Po čemu je drugačiji od drugih?

“Ovo je svakako jedan od najstrašnijih zločina u Hrvatskoj u zadnjih 20, 30, 50 godina. Ovo bi se moglo nazvati produljenim zločinom jer osoba koja je počinila zločin ne rješava ga se, ne pokušava sakriti, zaboraviti, nego nastavlja bliski kontakt s njom i sve se to proteže gotovo 20 godina. To zastrašuje ljude.”

Kako je osoba mogla živjeti s tim činom gotovo 20 godina? Kako živjeti s ubojstvom?

“Moraju ga potisnuti, nitko ne može živjeti s takvim teretom, s ubojstvom. Moraju se koristiti nekakvi izvanredni teški mehanizmi da se to pretvori u nešto drugo.”

Osumnjičena za zločin je sestra ubijene, imala je normalan obiteljski život, živjela u toj kući sa suprugom i djecom.

“Postojali su sigurno nekakvi važni, teški elementi u obiteljskim odnosima. Nije moguće da se ljudi posvađaju oko bilo čega pa da ispadne ovako. Postojao je tu neki ozbiljan, težak, veliki problem.

Posebno je zastrašujući način na koje je tijelo, golo, spremljeno u šrkinju u kući, unutra je bilo i hrane.

“Ovo nije rukopis ženskog ubojstva, ako bismo mogli tako reći iz mog iskustva. Žene ubojice nalaze se u posebnom afektivnom stanju, obično je nož sredstvo, ovo prilično sliči na muško ubojstvo. Iako, sve će se dokazati. Koliko sad znamo, sliči na jedno brutalno muško ubojstvo teškim predmetom mu glavu. I ovaj moment, da je ona bila gola u škrinji, pokazuje da ima seksualne konotacije. Sve vuče na nešto vrlo neobično, a za sada ima jednu seksualnu konotaciju s naše psihijatrijske strane.”

Je li netko u obitelji mogao znati?

“Morao je znati. Vučemo se na spekulacije, ali ideja da imate nešto unutra 20 godina, morao je netko znati. Mogli su postojati različiti načini prihvaćanja i razumijevanja, ali da je većina odraslih znala, na svoj način je znali.”

Koji su mogući motivi?

“Meni što pada na pamet iz mojih vještačenja je kockanje. Kockari, kada nisu aktivni, rade najmanje kaznenih djela, no kad su aktivni rade teška kaznena djela. Jedan ovisnik o kocki bi mogao napraviti jedan tako brutalan cilj.”

Osumnjičena je prošla poligrafsko vještačene, no na kraju je ispalo da nije pogodna za poligraf. Koje osobe nisu pogodne?

“Vrlo mali broj osoba je nepogodan. Osobe moraju imati ozbiljne psihičke smetnje. Kad krene ispitivanje one daju neadekvatne odgovore, prekidaju… Jednom iskusnom policajcu bi to bio signal za traženje psihijatrijskog pregleda. Možda je ta osoba teško bolesna, psihotična.”

Osumnjičena je za ubojstvo sestre pred državnim odvjetnikom nije iznosila obranu, evo kako je ubojstvo objasnila ranije policiji, ali bez svog odvjetnika

Facebook Komentari