Brkić: Teret? Imate vi neku vagu da to mjerite?… Ja nisam od onih koji napuštaju borbu i ostajem se boriti još više i još jače

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, vezano uz podizanje optužnice i produljenje pritvora Franji Vargi i Blažu Curiću, Brkićevu kumu, u tzv. “aferi SMS”, u srijedu je rekao kako će se “boriti još više i još jače”

Na žalost mnogih dušebrižnika, nisam spomenut u optužnici, ponovio je Brkić i danas, prenosi N1.

Jeste li prevelik teret za HDZ?

“Teret? Imate vi neku vagu da to mjerite?… Nisam u optužnici, poručujem svima da sam u HDZ-u, da ostajem u HDZ-u. Ja nisam od onih koji napuštaju borbu i ostajem se boriti još više i još jače”, kazao je Brkić u srijedu u Saboru.

Podsjetimo, osječki Županijski sud u utorak je produljio pritvor osumnjičenicima u tzv. “aferi SMS”, bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću, koje Uskok tereti zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva i produljilo istražni zatvor okrivljenicima zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, jer su tijekom istrage svi svjedoci ispitani, pa je ostao samo razlog ponavljanja kaznenog djela, izjavio je nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Varga se u pritvoru nalazi od 20. rujna, Curić od 26. rujna, a istražni zatvor posljednji put im je produljen 19. prosinca prošle godine. Rožac dodaje kako na tu odluku Vijeća stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu, a tek nakon pravomoćnosti odluke Optužno vijeće može odlučivati o potvrđivanju optužnice.

Plenković nije odustao od Brkića i želi da sam ode iz vodstva HDZ-a do izbora. No on odbija svaki dogovor, piše Novi list.

Izvori Novog lista tvrde da je to zamišljeno na način da Brkić i dalje može inzistirati na vlastitoj nedužnosti, ali da u jednom trenutku objavi da u ovakvoj situaciji ne želi politički štetiti stranci. Isti krugovi vjeruju da bi, ako Brkić dragovoljno odstupi, »odmah prestala medijska kampanja protiv njega«, a da bi to čak utjecalo i na tijek kaznenog postupka koji se u Osijeku vodi protiv Varge i Curića.

Ali, Brkić navodno nema namjeru napraviti bilo kakav dogovor u ovom smislu, budući »nije na bilo koji način sudjelovao u aferi s lažnim sms-ovima«. Ljudi bliski Brkiću procjenjuju da premijer Plenković planira svog zamjenika udaljiti iz vrha HDZ-a prije unutarstranačkih izbora, kako bi onemogućio njegov utjecaj na tijek tih izbora, ali i općenito u stranci. Ovo potonje posebno u slučaju da nakon izbora za Europski parlament, koji će se održati u svibnju, Plenković ipak odluči otići na neku dužnost u Bruxelles, pa bi tada u relativno kratkom razdoblju trebalo odrediti njegovog nasljednika na čelu stranke i Vlade.

Inače, redovni izbori u HDZ-u trebali bi se provesti na proljeće iduće godine, ali se, iz dva razloga, sve više razmatra opcija da ih se prebaci u 2021. Prvih šest mjeseci 2020. Hrvatska predsjeda Europskom unijom, čime će Plenković gotovo u potpunosti biti zaokupljen, a, osim toga, kad bi unutarstranački izbori bili samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih, preostalo bi premalo vremena za slijeganje stanja u HDZ-u, piše Novi list.

Evo što potpredsjednik Sabora Milijan Brkić kaže na razvoj Afere SMS

Facebook Komentari