Sajam užasa: Benkovac poprište nelegalne trgovine psima, štene umrlo

Posjetitelji poznatog Benkovačkog sajma, koji se održava svakog 10. u mjesecu, poslali su udruzi Prijatelji životinja grozne fotografije pasa za prodaju. Psi su većinom privezani za ogradu plavim plastičnim konopom, leže na potrganim kartonskim kutijama ili na goloj hladnoj zemlji, a među velikim brojem štenaca za prodaju mnogi su vidno pothranjeni, bolesni i inficirani buhama. Jedan od štenaca s fotografije umro je pred očima posjetitelja.

Sve to događa se godinama potpuno ilegalno, uz prešutni pristanak inspekcije, kažu u Udruzi prijatelji životinja.

– Prema informacijama koje smo primili, takvi užasni prizori rutinski se ponavljaju na sajmu iz mjeseca u mjesec. Prodavači postanu jako neugodni ako ih se pita jesu li psi cijepljeni i mikročipirani, a nakon sajma, štence koje nisu uspjeli prodati ostavljaju u neposrednoj blizini sajma, u samome gradu Benkovcu i u okolnim poljima te ih nakon toga zbrinjavaju volonteri udruga za zaštitu životinja, kaže pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja.

Dodaje da je zabrinjavajuće i to što su na sajmu prisutni veterinari i komunalni redari koji bi trebali prijaviti i spriječiti nelegalnu prodaju pasa, no ne čine ništa. Stoga su Prijatelji životinja podnijeli prijavu veterinarskoj inspekciji i pisali Ministarstvu poljoprivrede tražeći da stane na kraj ovakvoj praksi ne samo u Benkovcu nego i u svim drugim krajevima Hrvatske.

Iz Ministarstva Poljoprivrede potvrdili su nam da je u tijeku nadzor veterinarske inspekcije i da će više informacija o slučaju biti poznato nakon završetka inspekcijskog nadzora.

Prijatelji životinja apeliraju na građane da nikada ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku ako imaju uvjete za skrb o njima, prenosi HRT.

Share This Article