Nitko zadovoljan Bošnjakovićevim Ovršnim zakonom, Kervatin: Nisam mogla slušati gluposti HDZ-ovog zastupnika

Novi prijedlog Ovršnog zakona izaziva velike prijepore i prije nego što je stigao do Hrvatskog sabora. Ministar pravosuđa naišao je na niz kritika koje je morao slušati tijekom održanog okruglog stola. Ni odvjetnici, ni javni bilježnici, ni sudovi, a ni blokirani nisu zadovoljni prijedlogom zakona, piše N1.

Još jednom je zaiskrilo zbog Ovršnog zakona. Glavni okršaj između udruge Blokirani i HDZ-a.
“Ja nisam Lončar nego Sokol. Ja nisam rekao ni u jednom trenutku i molim vas nemojte mi stavljati riječi u usta i obmanjivati javnost da sam ja rekao da je 300 tisuća građana nepismeno”, govorio je Tomislav Sokol, saborski zastupnik HDZ-a.

“Zato što nisam mogla slušati glupost saborskog zastupnika HDZ-a koji optužuje narod za nepismenost dok je očiti dokaz da su nepismeni upravo oni”, kazala je Miriam Kervatin, Udruga Blokirani.

No, HDZ-ov Sokol dobio je potporu kolege Marina Škibole.

“Ne znam da li mogu reći za vas da ste vi udruga jer vi ste najavili izlazak na izbore, može se reći i da ste vi politička stranka”, kazao je Marin Škibola, nezavisni zastupnik.

Na strani blokiranih – savjetnica predsjednice. U njezinom uredu smatraju da postoji potreba da se neki dijelovi predloženog zakona promijene.

“Među ostalim, da se iz postupka ovrhe izuzme minimalni zaštičeni dio prighoda, ali ne u iznosu 3/4 prihoda nego 3/4 prosječne plaće i mirovine u RH. Predlažemo da se ograniči visina kamata na visinu glavnice jer trenutačno kamata kod nekih starih dugovanja nerijetko višestruko premašuje iznos same glavnice što je apsolutno neprihvatljivo”, kazala je Mirjana Hrga, savjetnica predsjednice.

Predsjednica poručuje i da hitno treba zaustaviti samovolju agencija za naplatu i utjerivanje dugova. I dok se ministar hvali vraćanjem ovrha na sudove, upravo tom procedurom nisu zadovoljni ni javni bilježnici.

“Javnobilježnička komora smatra da je zakon trebao dati mogućnost ovrhovoditeljima da sami biraju na koji način će provoditi ovrhu. Da li putem platnog naloga koji je riješen ZPP-om, odnosno da li će podnijeti ovrhu na temelju vjerodostojne isprave. Platni nalog provodi se na sudu, vjerodostojna isprava kod javnog bilježnika”, pojasnio je javni bilježnik Mladen Ježek.

Ipak, ministar Bošnjaković uvjeren je da je novi prijedlog zakona dobro izbalansiran iako će uz sud i dalje djelovati javni bilježnici”, kaže Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.
“Upravo radi javnih bilježnika i Financijske agencije nećemo sudove toliko opteretiti da ne bismo proizvodili nove, velike zaostatke”, kaže Bošnjaković.
Više ne bi bilo ni ovrhe na jedinoj nekretnini niti deložacije zimi. Smanjuje se i trošak postupka. Nedovoljno za udrugu Blokirani.

“Nije zaštićena jedina nekretnina. Znači, Ovršni zakon ima zaštitu ali, odobrava se ali, može to ali”, kazala je Kervatin.
Ovršni zakon trenutno je u javnoj raspravi, a na snagu bi trebao stupiti 2020. Ministarstvo pravosuđa otvoreno je za dodatne izmjene.

Facebook Komentari