Britanski par preveslao turističku zajednicu za 45 tisuća eura pa nestao: Žrtve prijevare pravdu će tražiti na sudu?

Službenih informacija o otkazivanju sajma nema, do organizatora se ne može doći, a službena web stranica tvrtke ne može se otvoriti, pišu vijesti.hr.

Britanski bračni par uspio je nasamariti Turističku zajednicu Grada Zagreba i Hrvatsku turističku zajednicu. Oteli su im 45 tisuća eura.

Iznos su izvukli na račun organizacije sajma na Zagrebačkom velesajmu. No, čim su dobili novac, izgubio im se svaki trag.

No, zašto im je Turistička zajednica povjerovala?
Sadržaj se nastavlja…

Umjesto dobrodošlice, posjetitelji Zagrebačkog velesajma u prosincu su ostali bez prve turističke burze u Hrvatskoj, a ovih dana Turistička zajednica Grada Zagreba bez više od 29 tisuća eura.

“Mi smo odlučili ovu suradnju zbog neadekvatne komunikacije prekinuti”, kazala je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

No, s organizatorima turističkog sajma, bračnim parom Buchanan, koji ima tvrtku registriranu u Malagi, upoznali su se na turističkom sajmu u Berlinu. Tada je Turistička zajednica Zagreba odlučila sudjelovati na njihovu halal sajmu u Abu Dhabiju.

“To je bio naš prvi kontakt. Tada je trebao biti organiziran, također u Abu Dhabiju. Turistička zajednica grada Zagreba i Hrvatska turistička zajednica, trebale su predstaviti turističke potencijale Zagreba. Međutim, taj se sajam bio otkazao, a mi smo od organizatora dobili povrat uplaćenih sredstava”, rekla je Bienenfeld.

Velika prevara u Zagrebu! Britanski par preveslao Turističku zajednicu, uzeli im 45 tisuća eura pa nestali
Sada novac traže sudskim putem
No, nisu samo oni ostali bez novca. Hrvatska turistička zajednica, za izlagački prostor na sajmu platila je 16.500 eura. Službenih informacija o otkazivanju sajma nemaju, do organizatora ni oni ne mogu doći, a službena web stranica tvrtke ne može se otvoriti.

Zbog adventskih gužvi sajam je trebao biti prebačen na svibanj ove godine i doista on se nalazi u programu sajmova Zagrebačkog velesajma. No, budući da se bračni par prestao javljati, njegovo održavanje postalo je upitno.

I Croatia Airlines s organizatorima je potpisala ugovor kojim su trebali osigurati određen broj aviokarata za sudionike sajma, a za to bi dobili štand na sajmu. No, kako se on nije održao, nisu oštećeni.

Koliko je članica platilo izlaganje?

No, u Hrvatskoj gospodarskoj komori provjeravaju koliko je članica platilo izlaganje.

”Osobno sam se vidio jedanput s tim ljudima, nisam imao neke osobne kontakte i mi smo na nivou kompanije imali plan tako sudjelovati, ali mi nismo uplatili nikakva sredstva”, kazao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Oni koji su uplatili čini se kako će do novca morati pravnim putem. A da u održavanje sajma sumnjaju i na Velesajmu, vidi se po tome što ga na službenim stranicama na popisu događanja u svibnju – nema.

Kako će slučaj najvjerojatnije završiti na sudu, zatražili smo službene podatke o prevarama u Hrvatskoj.

Prošle godine prijavljeno je 1.677 kaznenih takvih djela, od čega je razriješeno više od 87 posto slučajeva. Kazneno je prijavljeno 677 počinitelja, većinom muškaraca, pišu vijesti.hr.

Share This Article