Afera SMS: Vargi i Curiću produljen pritvor, cure pojedinosti iz istrage: U DORH-u sam oko druge optužnice izmijenjao dokazni materijal njihov. Bez brige, srušit ćemo sve

Franju Vargu, nekadašnjeg MUP-ovog informatičara iz Belišća, prvookrivljenog u ‘aferi sms’ u optužnici se ne tereti samo za krivotvorenje sms-poruka koje su trebale pomoći Zdravku Mamiću u obrani pred Županijskim sudom u Osijeku, nego i za lažiranje sms-prepiske za Ivicu Todorića. Danas je njemu i Blažu Curiću produljen pritvor za mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela, a time će doseći maksimalni pritvor za inkriminirano kazneno djelo za koje je zapriječena kazna od 5 godina zatvora.

“Samo slušajte što kažem i bit ćete slobodni”

Večernji list piše kako se u optužnici protiv Varge i Blaža Curića, kuma Milijana Brkića i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, nalazi i tekst znakovite sms-poruke koju je Varga poslao Mamiću u srpnju prošle godine.

“Ono su dokazi koje sud prihvaća. Samo slušajte što kažem i bit ćete slobodni. Tu je svastika, Cvitan i još puno toga. Imate dosta da bacite ljagu na istragu. Trebam vaše odvjetnike hitno. Ako mogu doći u Belišće, nađemo se u kafiću. Za njih sam Željko. Dat im sve s naputcima i Zdravko Mamić će biti slobodan”, napisao je Varga Mamiću u toj sms-poruci. Početkom rujna Varga je napisao Mamiću: “Ono što radim na Vrhovnom sudu ubacujem kao da se suci o ZM dopisuju s Cvitanom, to će morat rušit optužnicu. Dakle, imate Ostojića, Cvitana, imate čak i razgovor u kojem se traži kazna za vas, to je tražio netko iz DORH-a, dalje u DORH-u sam oko druge optužnice izmijenjao dokazni materijal njihov. Bez brige, srušit ćemo sve”.

Podjednako je zanimljiva i lažna prepiska koju je Varga kreirao za Todorića, a uključivala je premijera Andreja Plenkovića, bivšu potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, bivšeg povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka te Ivana Crnjca i Damira Kuštraka. Dio te prepiske pronađen je i na Curićevom računalu. Varga se pred istražiteljima branio tvrdnjom da je te materijale našao slučajno na jednom serveru dok je igrao igrice, a čak je i njih uvjeravao da se radi o originalnim porukama. Također je rekao da je Todorić tražio da radi za njega, ali ga je odbio, a Todorić je, svjedočeći, kazao da Vargu uopće ne zna tko je Varga.

Tijekom istrage pronađena je i prepiska u kojoj je Varga tražio od Curića broj Martine Dalić, koji mu je ovaj potom poslao. Zasad je nepoznanica, piše Večernji list, koji su motivi nagnali Curića da postane Vargin pomagač u sprječavanju dokazivanja. Što se tiče Milijana Brkića, zasad se njegovo ime ne spominje u obrazloženju optužnice, iako je bio ispitan u istrazi.

No, USKOK se poziva na svjedočenje Tomislava Karamarka za kojeg je Varga, iznoseći obranu, spomenuo da je kao potpredsjednik Vlade dogovorio sastanak između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Brkića na kojem je Brkić od ovoga zatražio obustavu postupka protiv Mamića. Osim toga, Varga je istražiteljima ispričao kako mu je Mamić spominjao više sudaca Vrhovnog suda koje kontrolira te naveo “Ranka s Vrhovnog suda” koji je navodno trebao primiti mito te da je “njegov čovjek koji mu dosta duguje”.

Varga je, piše Večernji list, naveo da se u kolovozu sastao s Mamićem u Međugorju tvrdeći mu da ima dokaze kako ga je (Mamića) nezakonito prisluškivao Mario Bertina, a po nalogu Ranka Ostojića.

‘Sve briši i makni apsolutno sve aparate’

Nadalje, Vargi je 20. rujna stigla sms-poruka s njemu nepoznatog broja. Kada je uzvratio pitanjem “A tko je to?” odgovoreno mu je “Skužit ćeš, samo odgovaraj s da i ne”.

Varga je zatim pokušao nazvati Curića, ali mu se ovaj nije javlja, što USKOK smatra dokazom da je Varga prepoznao Curića kao pošiljatelja. Istragom je u mobitelu pronađena i daljnja prepiska tog dana. “Šta je bilo”, pitao je Varga Curića. “A šta nisi razumio”, odgovorio mu je ovaj te nastavio: “Sve briši i makni apsolutno sve aparate ama baš sve”. Bio je to, piše Večernji list, trenutak kada se doznalo za USKOK-ove tajne mjere protiv Varge. Varga je potom u poruci pitao Curića zašto da briše sve i uklanja aparate.

“Stvarno te ne razumijem”, odgovorio mu je Curić. A nakon što mu je varga napisao da je sve maknuo, Curić mu je ponovno poslao poruku: “Ako nije dovoljno onda ne znam što još da ti kažem, sam očisti apsolutno sve.” Potom ga je još jednom pitao “Jesi maknuo sve? Sve sa čega si radio?”. Varga mu je odgovorio da jest, a potom se požalio supruzi da ga je “uplašio Blaž”.

Mamić priznao plaćanje Varge iz Afere SMS, ali i otkrio: Varga je bio opsjednut time da uništi Milijana Brkića; Direktno s državnog vrha stizale su naredbe za navijačke incidente

Facebook Komentari