Horvat: Za spas Uljanika potrebno 600 mil. kuna – nema izričite zabrane Bruxellesa

Za deblokadu računa, isplatu plaća radnicima i dovršetak jednog broda u Uljanik grupi potrebno je hitno međufinanciranje u iznosu od oko 600 milijuna kuna. Ministar gospodarstva Darko Horvat u Bruxellesu je dobio potvrdu da država i privatni strateški partner – Brodosplit mogu zajednički pomoći brodogradilištima, ali samo u jednakom iznosu. Rekao je i da će za analizu programa restrukturiranja Uljanik grupe trebati od 3 do 5 mjeseci, javlja HRT.

– Dobili smo priliku da u iduća tri tjedna s vlasnikom broda iz Luksemburga – u Puli nađemo model i potpišemo Memorandum kojim bi zajedno osigurali 30 milijuna eura da bi smo brod i završili. Predmet polemike između nas, naručitelja broda i Uprave Uljanika je činjenica da naručitelj ne vjeruje da u Puli, odnosno Rijeci – postoji kvalitetna radna snaga koja bi taj brod završila do 1. rujna. Nije isključeno da će se u završetak toga broda na određen način uključiti i država. Radi se 30 milijuna eura u paritetu 22 milijuna eura brodograditelj (Uljanik grupa i strateški partner uz pomoć države) i oko 8 milijuna eura (kao investicija brodonaručitelja), izjavio je ministar Darko Horvat nakon sastanka. Na pitanje može li država donijeti tu odluku bez dopuštenja EK kazao je: “Rečeno nam je da će se svako umanjenje štete smatrati pozitivnim naporom Vlade RH da tu štetu ublaži. Mislim da je vrlo pragramtično i poduztnički opravdano investirati 120 milijuna ili 130 mlijuna kuna da bi se spalsilo 970 milijuna kuna”.

Ako se takav Memorandum o razumijevanju ne potpiše, naručitelj broda (109) spreman je istog trenutka brod odtegliti u drugo brodogradilište i u vlastitom trošku ga završiti. Tada na naplatu iz državnog proračuna sjeda 124 milijuna eura jeamstava, rekao je Horvat. Dodao je kako je EK svjesna svih problema na relaciji 3. Maj – Uljanik te kako nema izričite zabrane da su ulazi u međufinanciranje, ali inzistira da to bude u omjeru 50:50 te da takvo financiranje bude ‘dio ukupnog volumena programa restrukturiranja kada se on usvoji’. Brodosplit je prvu varijantu programa restrukturiranja Europskoj komisiji spreman ‘na stol staviti’ u roku od mjesec dana.

Hoće li biti kasno za Treći maj?

U izradu samog programa restrukturiranja bit će gotovo na dnevnoj bazi uključen i monitoring EK kako se vrijeme ne bi gubilo, poručio je ministar. Na pitanje hoće li to biti kasno za Treći maj odgovorio je: Donesmo li odluku u 50/50 odnosu, krenemo u deblokadu prvenstveno Trećeg maja, a nakon toga i u Puli, ako strateški partner pokaže volju i financijsku sposobnost da paritetetom 50/50 uđe u proces restrukturiranja – moguće je da se stečaj izbjegne i prije verificiranja programa restrukturiranja.

107 milijuna kuna – nije dovoljno

– Dakle, 107 milijuna kuna neće biti dovoljno: 107 milijuna i 65 ili 68 milijuna kuna blokade u Puli su otprilike 200 milijuna kuna. Tri zaostale plaće još dodatnih 100 milijuna kuna – dakle nađemo li modlaitet da za otprilike 600 milijuna kuna koliko u ovom trenutku cijenimo da je poterbno za deblokadu računa i završetak ne samo jaružala već i ostala tri broda koji su na navoizima u Puli i u Rijeci – 600-tinjak milijuna kuna vratilo bi i pulski i riječki škver. Dajte mi priliku i mogućnost da ove sve informacije prenesem kolegama u Vladi, a kakva će konačna odluka biti vidjet ćete u sljedećoih nekoliko dana, odgovorio je Horvat na pitanje hoće li se do 26. veljače naći 107 milijuna za Treći maj.

Treba podsjetiti da je država već platila oko 2,8 milijardi kuna jamstava, a prijeti joj plaćanje još između 600 milijuna i 1,6 milijardi kuna, a ako uspije dogovoriti završetak jaružala i preostala dva-tri broda, tada se ta jamstva ne bi platila.

S ministrom je u Bruxellesu bio i njegov pomoćnik Zvonimir Novak. Evo kako na sve gleda koalicijski partner – Strateški partner koji bi ulazio a da ne da nijedne kune u rješavanje problema Uljanika, da 4,8 milijarde jamstava riješi država, uz to i još 5 milijardi dubioza da plate građani – to ne dolazi u obzir. To sam rekao prije tjedan dana na koaliciji i to vam danas govorim, izjavio je Darinko Kosor.

– Očekujem razgovore s Europskom komisijom o vjerodostojnosti premošćivanja od današnjeg dana do dana kada će se verificirati program restrukturiranja. Dakle, što država može i što smije, rekao je Horvat prije početka ministarskog sastanka. Ministar Horvat je kazao i da je u nedjelju održan sastanak s luksemburškom grupom JDN, naručiteljem broda samopogonjenog jaružala s kopačem, vrijednog 124 milijuna eura. Taj naručitelj je krajem siječnja raskinuo ugovor s Uljanikom zbog nemogućnosti isporuke u skladu sa sklopljenim ugovorom. Horvat je rekao da ima dobre vijesti. – Nakon jučerašnjeg sastanka, dobre vijesti. Brod ostaje u Puli i najvjerojatnije će se završiti u Puli, rekao je.

Ročište za odluku o stečaju Uljanik Proizvodnje opreme zakazano za 12. travnja

Trgovački sud u Pazinu donio je rješenje kojim se pokreće prethodni postupak za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Proizvodnja opreme d.d. te je za 12. travnja zakazao ročište na kojem bi se zastupnici te tvrtke i Financijska agencija (Fina) kao podnositelj prijedloga trebali očitovati o pokretanju stečaja.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Fina 13. veljače podnijela prijedlog za otvaranje stečaja u kojem je navedeno da je početkom ovog mjeseca Uljanik Proizvodnja opreme, kojoj je osnivač Uljanik – brodogradnja, imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u iznosu od nešto više od 6,2 milijuna kuna te da ima 67 zaposlenih, piše HRT.

Facebook Komentari