Horvat nakon podizanja optužnice u aferi SMS: O odlasku ili neodlasku gospodina Brkića će prioritetno odlučiti on sam

Ministar gospodarstva Darko Horvat prokomentirao je optužnicu koja je podignuta zbog afere SMS te mogući odlazak Milijana Brkića iz stranke kojeg se povezivalo s aferom SMS i koji je kum jednom od optuženih Blaža Curića.

Podignuta je optužnica protiv Franje Varge i Blaža Curića. Gospodin Curić je dugogodišnji zaposlenik HDZ-a. Bio je vozač gospodina Tolušića, kum Milijana Brkića.

Šteti li to HDZ-u?

“Svaki proces koji se događa na takav način šteti ne samo HDZ-u, nego i stanju unutar RH. Nisam nikad nikoga optuživao niti sam ga smatrao krivim dok nisu donesne pravomoćne presude, neću ni u ovoj situaciji… Pričekajmo da se proces završi, imat ćemo vrlo brzo ili oslobađajuću ili optužujuću presudu. Ovakve insinuacije su ovom trenutku hrvatskoj javnosti nepotrebne. Ako su kolege krive za to će odgovarati, ako nisu, ja se nadam da će im se netko i ispričati”.

Nije vrijeme za odlazak gospodina Brkića koji se spominje u SMS aferi?

“O odlasku ili neodlasku gospodina Brkića će prioritetno odlučiti on sam. Hoće li u ovom procesu biti kakvih polemika na njegovu adresu, vidjet ćemo to kroz nekoliko dana”.

Podsjetimo, nakon provedene istrage u tzv. aferi SMS Uskok je, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, a ujedno je protiv obojice okrivljenika predložio produljenje istražnog zatvora, izvijestilo je u ponedjeljak tužiteljstvo.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju “navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj” u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako “pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude”, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curića se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba.

USKOK je podigao optužnicu protiv Franje Varge i Blaža Curića iz afere SMS, evo za što ih se zapravo tereti

Facebook Komentari