Predsjednica RH: Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav. On nije prihvatljiv

Ad

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održava konferenciju za medije u prigodi četvrte obljetnice njezinog polaganja svečane prisege kao Predsjednice Republike. Druga je ovo njena konferencija u mandatu.

“Ovlasti predsjednice RH određene su člancima 94. do 106. Ustava. Iako nominalno relativno uzak okvir omogućuje pa i nalaže aktivnosti predsjednice u brojnim područjima kada to zahtijevaju nacionalni interesi.

Usredotočit ću se na samo nekoliko segmenata svojeg rada koje držim ključnim. Vanjska politika koju sam promovirala od početka snažno je usredotočena na što bolje pozicioniranje Hrvatske u EU-a i NATO-a.

Želim izdvojiti susrete s kineskim predjsednikom Xijem, predsjednicima Trumpom, Putinom, kancelarkom Merkel i drugima”, rekla je na početku.

Posebno je istaknula inicijativu triju mora, za koju je rekla da je više nego uspješna.

“Posebno je značajna Inicijativa Triju mora koja je uspjela i ima potencilja transformirati 12 zemalja EU. Unutar inicijative triju mora Hrvatska može više napredovati. Hrvatska će tako pridonijeti energetskoj neovisnosti EU kao energetsko središtu na jugu srednje Europe. Temeljni je cilj inicijative rast standarda i bolji život za sve naše građane.”

“Imala sam jedan cilj – da se glas Hrvatske čuje, prepoznava i uvažava”, rekla je, prenosi N1.

“Kao i do sada, i dalje sam odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanjju da ostvare sv avsoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu.

Važnim držim i rješavanje problema sa Slovenijom, ali i suradnju sa Srbijom pri čemju je posebno važno rasvijetliti isudbinu nestalih”, rekla je.

“Dobro je biti članicom NATO saveza, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami. Izdvajanja za obranu nisu trošak. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, već se Hrvatska brani i na drugom kraju. Naša je dužnost da Hrvatsku zaštitimo”, poručila je.

Predsjednica je poručila da se Hrvatska ne brani samo na granicama, nego i na kriznim udaljenim žarištima.

“Hrvatska se brani daleko od Hrvatske. Dom se ne brani na kućnom pragu jer kada opasnost dođe do doma tada je već prekasno”, citirala je predsjednica riječi hrvatskog vojnika i ratnog veterana.

“Tijekom cijeloga mandata usmjeravam javnu raspravu u smislu rješavanja životnih pitanja i drago mi je da su ona, poput demografije, došla u središte zanimanja”, istaknula je predsjednica te se osvrnula na izmještanje Ureda u gradove i županije.

Predsjednica je rekla i kako je vladu izvještavala o rezultatima posjeta županijama. Drago joj je što je došlo i do nekih konkretnih pomaka.

Podsjetila je da je Vladi predlagala demografske mjere predlagala te dodala kako joj je drago da su u međuvremenu doneseni zakoni za koje smatra da će pomoći demografskoj obnovi morskih i brdskih područja.

“Iako nemam izvršne ovlasti u gospodarskoj i demografskoj politici, dužnost mi je štititi i promicati nacionalne interese. Imam pravo predlagati mjere i tim se pravom koristim”, rekla je.

“Svugdje sam osjetila snažno domoljublje, utemeljeno na vjeri u Hrvatsku i njezine mogućnosti. Čvrsto vjerujem da Hrvatska može bolje”, rekla je na kraju govora nakon čega su uslijedila novinarska pitanja.

Je li njezina “oštrica” prema Vladi otupila te je li time od premijera “kupila” potporu za drugi mandat?

“Nisam istaknula kandidaturu za sljedeći mandat, o svojoj ću odluci izvijestiti mandat kada bude za to vrijeme. Očekujem da će svi građani valorizirati ono što sam učinila, da se neće svrstavati u nikakve kampove. Ja sam neosporno predsjednica svih hrvatskih građana i tako se ponašam”, odgovorila je predsjednica.

Na pitanje da je obećala “da će Hrvatska biti narazvijenija zemlja svijeta” i dalje tvrdi da “vjeruje da će Hrvatska biti među najrazvijenijima i najboljim zemljama za život”.

“Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska”, rekla je.

Komentirala je i izjavu Antonija Tajanija, ali i komunizam i fašizam.

“Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi tada tako rekli neki savjetnici. On nije prihvatljiv”, rekla je predsjednica.

Radeljić udario po Predsjednici RH: Osobno mi je nakon posjeta Aleksandra Vučića kazala da ne želi više da se ni u jednom obraćanju koristi termin velikosrpske agresije ili genocida u Srebrenici

Facebook Komentari