Ekonomski institut Zagreb: I poduzetnici odustaju od Slavonije, ne samo radnici…

Nakon što su prvo otišli radnici, sada se smanjuje i samo tržište istoka Hrvatske pa se smanjuje i potražnja za radom. Tako bi ukratko mogli protumačiti pokazatelje OVI indeksa kojeg mjeri Ekonomski institut Zagreb.

Index OVI je akronim za “online vacany index” ili indeks slobodnih radnih mjesta koja su objavljena na internetu.

Marina Tkalec s Ekonomskog instituta Zagreb pojašnjava da imaju suradnju s portalom Moj Posao od kojeg svaki mjesec dobiju sve objave novih oglasa za radna mjesta. “To je jedini indeks koji daje najbolju pravovremenu informaciju o stanju u ekonomiji”, objasnila je.

Upozorava da istočna Hrvatska doživljava depopulaciju jer ljudi odlaze u inozemstvo i druge dijelove Hrvatske. “Onda imate efekt da prvo odlaze radnici, a sada se smanjuje samo tržište pa vam se smanjuje potražnja za radom”, kaže Tkalec.

Na pitanje urednika N1 Studija uživo: “Znači li to da poduzetnici odustaju od Slavonije?”, odgovara:

“Da. Vi sigurno znate da u ekonomskom smislu istok Hrvatske zaostaje već duže. Nakon šestogodišnje recesije Jadranska Hrvatska se brzo oporavila, imamo Zagreb koji je središte Hrvatske, a istok nema ni inozemnu potražnju ni privilegiju glavnog grada”, zaključila je.

Objašnjava da dok god imamo ekonomsku politiku koja preferira rentu u odnosu na sam rad teško da će se istok Hrvatske moći oporaviti.

Preferiranje rente u odnosu na rad znači da primjerice u Hrvatskoj imamo nisko opterećenje na porez na nekretnine, iznajmljivanje nekretnina, na kapital, a visoki su porezi na rad. “To će najjače osjetiti najranjiviji dio gospodarstva, a to je istočna Hrvatska”, kaže Tkalec.

Na pitanje je li kasno za Slavoniju kaže da je problem dubok, kako ovo nije prvi put da istočna Hrvatska ima problem s depopulacijom i ekonomskim zaostajanjem. “To su dugoročni problemi koji zahtjevaju dugoročne napore”, zaključila je.

Facebook Komentari