VIDEO Sabor raspravlja o propalom poslu s izraelskim F-16 C/d Barak, Bernardić: Zbog nezabilježene političke korupcije, vrijeme je za prijevremene izbore

Sabor je raspravljao o propalom poslu s izraelskim F-16 C/d Barak:

Uz Damira Krstičevića je bio i premijer Andrej Plenković. Branimir Bunjac (Živi zid) zatražio je stanku zbog netransparentnih poslova i, kaže, muljanja, sve kako bi Plenković i njegova skupina poltrona i ulizica spremila novce u džep.

– Svi poslovi se vode netransparentno – od Borga do muljanja s privatizacijom Ine, preko planskog uništenja brodogradilišta, pa do formiranja parlamentarne većine, rekao je i dodao: “Moramo se zapitati što u Hrvatskoj predstavljaju odgovornost, transparentnost, poštenje, karakter i čast. Jedino je kod nas moguće raditi štetu, a ne trpjeti nikakve posljedice”, rekao je Bunjac.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je zamolio Bunjca da ne koristi uvredljive riječi i dao stanku od 10 minuta.

Nakon govora Grbina i Bernardića uslijedile su replike, njih 23 ukupno. Navodno bi cjelokupna rasprava mogla trajati nekoliko sati.

Davor Bernardić (SDP) izjavio je da se od samog starta radilo netransparentno.

– Zašto ste usprkos upozorenju inzistirali na kupnji baš tih aviona. Jeste li svjesni da ste tim činom ugrozili međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje, upitao je.

“Još davnih dana smo upozoravali na kupnju. Od samog starta se radilo o jednom netransparentnom postupku, to je sada svima jasno”, rekao je Davor Bernardić. “Ako ste sve znali, zašto ste lagali”, pitao je Beranrdić premijera i ministra Krstičevića.

”Zbog nezabilježene političke korupcije, kao i zbog toga što građani ne vjeruju više institucijama naše države, vrijeme je za prijevremene izbore, ako vam je do građana stalo”, rekao je Bernardić.

Peđa Grbin (SDP) rekao da je Hrvatska izgubila dvije godine. Osim vremena izgubljena su i novčana sredstva.

– Nažalost ne znamo u kojem obimu jer Vlada to krije kao zmija noge, kazao je i dodao da Vlada, Ministarstvo obrane na čelu s Damirom Krstičevićem nemaju znanja i sposobnosti provesti tako zahtjevan posao.

– Vlada i dan danas tvrdi da je sve bilo u redu, ali sada ipak imamo određenu promjenu. Danas više neće samo ministar Krstičević biti zadužen za nabavku zrakoplova, već međuresorno povjerenstvo, a postupak će biti širi i transparentniji. Je li to poruka, da do sada nije bilo sve u redu, upitao je Grbin.

– Iznosile su se netočnosti o suglasnosti treće strane, SAD-a. Do kraja postupka nije bilo potpuno jasno pitanje cijene, dodao je.

“Nabava aviona trebala je biti najveća pojedinačna nabava u MORH-u, no zbog tvrdoglavosti i nekompetentnosti onog koji je bio zadužen za to pretvorena je u fijasko. Hrvatska je izgubila dvije godine, osim vremena su izgubljena i značajna novčana sredstva, nažalost ne znamo u kojem obimu jer Vlada te informacije krije kao zmija noge”, rekao je u raspravi SDP-ov Peđa Grbin.

Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada odbacuje sve navode iz interpelacije kao netočne te predlaže Saboru da ih također odbije.

“Jedan od povoda nabavke novih zrakoplova bio je i neuspjeli remont MiG-a 21 i koliko se sjećam, oko toga nije pokrenuta interpelacija.

Svoje navode u interpelaciji ne temeljite na činjenicama, nego na površnim ocjenama izašlim iz nepoznavanja materije i političkog oportunizma”, rekao je Plenković.

O svakome koraku javnost je bila pravovremeno izviještena, naveo je premijer.

“Izraelska ponuda jedina je zadovoljavala sve uvjete natječaja”, rekao je.

‘Valjda vjerujete heroju hrvatskog neba, sudioniku rata, više nego vašem premijeru koji je u vrijeme rata bio u Bruxelles gdje se pravdao anemijom”, kazao je Bernardić nakon što je pročitao izjavu Ivana Selaka o trošku remonta, HDZ-ovcima koji brane postupke Vlade pri nabavci avion.

SDP: Interpelacijom želimo prisiliti Vladu da kažu što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona

Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona, te postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića.

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno u postupku nabave, da nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, te da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.

Traže od Vlade da u roku od petnaest dana obavijesti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (non-paper).

Također podnositelji traže da prije pokretanja novog postupka nabavke aviona Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno Zakonu o obrani.

Plenković: Očekujem da SDP-ova interpelacija bude odbijena

Premijer Plenković, dolazeći u Sabor na raspravu o SDP-ovoj interpelaciji, rekao je kako očekuje da interpelacija bude odbijena, a rasprava smirena i tolerantna. Novinarima je kazao da je Vlada detaljno analizirala sve što se dogodilo u procesu pokušaja kupnje borbenih zrakoplova, o čemu će, najavio je, detaljnije u raspravi.

– Imamo ideju što se dogodilo s avionima. Na žalost, operacija u kojoj smo trebali dobiti kvalitetne avione za jako dobru cijenu nije se realizirala, rekao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da nema razloga za nervozu.

– Želimo argumentiranu raspravu, s činjenicama i istinom. Hrvatska Vlada je došla tu da kaže istinu o procesu, o projektu i, kao što ste vidjeli, Hrvatska je napravila sve potpuno ispravno. Dobili smo sva potrebna jamstva, Hrvatska nije ništa kriva, to su potvrdili i Izrael i SAD, kazao je Krstičević, prenosi HRT.

————————————————————————————————————————————————–

Božo Petrov na početku jutrošnje rasprave je zatražio da se revidira odluka Milijana Brkića koji je dao dvostruku zabranu raspravljanja Miru Bulju, ali Gordan Jandroković to nije htio, objasnio je da Bulj kontinuirano krši poslovnik.

Ovo je snimka jučerašnjih događaja:

VIDEO Žestoka saborska rasprava o potpisima za referendume; Bulj zaradio dvostruku zabranu govora, danas i sutra te izbacivanje iz sabornice

Predrag Fred Matić je ocijenio da je ta odluka silovanje demokracije, ali Jandroković tvrdi da je Buljevo ponašanje eklatantni primjer nepoštivanja predsjedavajućeg.

Vraćanje Bulja u sabornicu zatražio je i Ranko Ostojić, a također i Gordan Maras.

” Čak i kad ste Pernara nosili van takvu drakonsku kaznu nije dobio”, kaže Maras.

Na dnevnom redu je i Izvješće o uredbi koju je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti kao i prijedlog godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2019. godine, prijepodnevna rasprava:

Facebook Komentari