VIDEO Slobodni govori: Glasnović – U puno Talijana čuči mali Mussolini; Batinić – A da je Orban rekao mađarsko Međimurje ili Vučić srpska Slavonija

Izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija dominirale su slobodnim govorom zastupnika u Saboru.

Sjednica je počela slobodnim govorom. Nezavisni Bojan Glavašević upozorio je da je ”Dnevnik Anne Frank” izbačen s popisa lektire. S tim u vezi spomenuo je i izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Zastupnik Mirando Mrsić podsjetio je da istječe rok za donošenje zakona o pobačaju. ”Što je Vlada učinila? Ništa. Kakvu poruku šalje Vlada koja ne poštuje Ustavni sud”, zapitao se. Naglasio je da je sramotno što Vlada ne poštuje Ustavni sud i što ih nije briga za prava žena. Zaključio je da se premijer Andrej Plenković pokazao kao politički kukavica. ”On kukavički šuti”, rekao je Mrsić. Podsjetio je da su Demokrati predložili zakon i pozvao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ga hitno stavi u raspravu.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida rekao je da Zakon o privatizaciji Ine ide na ruku MOL-u.

Željko Glasnović osvrnuo se na Tajanijeve izjave i rekao da u ”puno Talijana čuči mali Mussolini”.

Božo Petrov iz Mosta također je komentirao Tajanijeve izjave. Kaže da ta epizoda pokazuje na što je srozan europski ugled Hrvatske. ”Svaki europski ćato može tako govoriti, hoće li i dalje Plenković sjediti s Tajanijem i govoriti da je sve u redu? Sramota”, zaključio je Petrov.

”Tajaniju treba reći grazie i no pasaran”

Čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš osvrnula se na na ”skandaloznu, nedopustivu i sramotnu” izjavu Tajanija. Rekla je da Hrvatska treba tražiti da se Tajani makne s mjesta šefa Parlamenta. ”On to nije učinio slučajno, niti mu je pobjeglo, niti se zabunio, niti ga je netko krivo shvatio”, rekla je i dodala da ne želimo da nam Europu grade populisti.

Dragana Jeckov iz SDSS-a rekla je da smo posljednjih dana svjedočili ružnim vijestima: žigosanju djevojke u Zadru, napadu na vaterpoliste u Splitu. Čestitala je na hrabrosti ženi koja je pomogla napadnutom vaterpolistu.

SDP-ovac Arsen Bauk rekao je da se zbog Tajanija probudilo bratstvo i jedinstvo Hrvata i Slovenaca. ”A šta vi hoćete, šta sam ja napravio a da vi već niste? Jeste li promijenili imena ulica, srušili spomenike? Jeste. Zavapio bi Tajani”, rekao je Bauk. Naglašava da zato treba pomesti ispred svojih vrata. ”Tajaniju treba jasno reći grazie i no pasaran”, zaključio je Bauk.

Željko Reiner iz HDZ-a rekao je da se politikantski njegovi saborski kolege osvrću na Tajanija. Rekao je da Tajanijeva objašnenja ne mogu otkloniti gorak okus onoga što je izrekao.

U ime Kluba nacionalnih manjina Furio Radin rekao je da je za talijansku manjinu još gora od Tajanijevih izjava atmosfera koja se sad koristi za kampanju. Rekao je da su na službenom obilježavanju sjećanja na kojem je bio cijeli talijanski državni vrh svi izašli zadovoljni. ”Oni su afirmirali budućnost, sjećajući s prošlosti”, rekao je Radin i rekao da je Tajani izolirani slučaj i incident. ”Politika želi zasjeniti dobre odnose Hrvatske i Italije”, zaključio je.

Mostov Miro Bulj javio se za povredu poslovnika. ”Tajani je fašist i dao je fašističku izjavu”, rekao je i zaradio opomenu. ”Prva danas”, domentnuo je Jandroković.

Milorad Batinić (HNS) upozorio je na slučaj žigosanja u zadarskoj školi. ali i na slučaj Daruvarac koji, ”nakon presude slobodno šeće”. ”Izjave Vlade i Predsjednice o Tajaniju trebale su biti oštrije”, rekao je Batinić i zapitao se što bi bilo ”da je Orban rekao mađarsko Međimurje ili Vučić srpska Slavonija”, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari