Najnovije

VIDEO Erceg proglašen krivim zbog incidenta na otvaranju spomenika Tuđmanu, dobio zabranu približavanja, ipak otišao tamo a stigla je i policija

Prekršajni sud u Zagrebu proglasio je Zorana Ercega krivim zbog incidenta na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Zoran Erceg proglašen je krivim za remećenje javnog reda i mira zbog uzvikivanja da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ratni zločinac.

Erceg je kažnjen s 15 dana zatvora i jednogodišnjom zabranom prilaska spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu.

U telefonskom razgovoru za portal DNEVNIK.hr, Erceg je kazao kako nema namjeru poštivati presudu te najavio da će već oko 11 sati doći do spomenika.

“Nema tih zakona i presude koji će mene spriječiti da govorim istinu”, kazao je Erceg.

Ercegova odvjetnica Lina Budak kazala je kako sudac na ročištu nije pročitao obrazloženje presude, a pisani otpravak još nisu dobili.

Zoran Erceg je, podsjetimo, sudjelovao u prosvjedu protiv podizanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku uoči samog svečanog otkrivanja, no u trenutku kada se spomenik otkrivao javnosti Erceg je uzviknuo da je Tuđman zločinac.

Nakon svojeg istupa, Erceg je tvrdio da je fizički napadnut i uhićen. Svoj istup protiv podizanja spomenika tada je i objasnio.

“Ja naprosto kao ratni veteran nisam mogao dozvoliti da se osobi koja je toliko zla nanijela hrvatskom narodu podiže spomenik, da se na takav način glorificira lik i djelo, političko naslijeđe Tuđmana, a iza njega je puno nesreće, mrtvih, jako puno zločina koje je on direktno ili indirektno poticao. Imao sam potrebu zbog svojih suboraca, poginulih vojnika, doći na taj događaj i reći da je Franjo Tuđman naprosto ratni zločinac. To treba reći, mladi to trebaju znati”, rekao je Erceg.

Svoj istup pravdao je tvrdnjom nije nikoga uvrijedio te da u pravnoj državi svatko ima pravo reći što misli.

“Smatrao sam da ne samo kao ratni veteran, nego prije svega kao građanin Hrvatske imam pravo iskazati svoj stav prema bilo kojoj političkoj opciji, pa tako i prema nekadašnjem predsjedniku RH. Ne znam koga sam uvrijedio, ispred mene je bio spomenik. Jesam li ja, kako me policija optužuje, remetio javni red i mir? Uopće mi nisu jasni razlozi zašto sam uhićen”, poručio je.

Erceg stigao ispred spomenika, ali i policija

Erceg je ubrzo otišao do Tuđmanova spomenika i poručio kako ga presuda podsjeća na verbalne delikte u bivšoj državi.

“Presuda je donesena na temelju zakona iz 1977. godine. Da sam ja tada rekao da je Tito zločinac, završio bih u zatvoru. Sude mi za verbalni delikt. Policajci su na sudu izjavili da su me štitili od razjarene gomile. Ja sam prošao puno gore stvari, ja sam već nekoliko puta umirao i ne mogu me spriječiti. I dalje ću govoriti o zločinima koje je radio Tuđman ili koji su se radili u njegovo ime”, kazao je Erceg.

Ubrzo su došla četiri policajca i pokušala ga legitimirati, no Erceg je kazao kamu im ne može dati osobnu iskaznicu.

“Onda ćete ići u postaju da napišem prijavu”, kazao je policajac koji je Ercegu prije poručio kako će opet ići u zatvor.

Policajac je prethodno Ercega pitao kako ga nije sram nazivati Tuđmana monstrumom i zločincem.

Na kraju je policajac uzeo Ercegovu vozačku dozvolu i legitimirao ga. Policija je legitimirala i dio okupljenih novinara među kojima i Ivanu Cerovac, reporterku portala DNEVNIK.hr

Odvjetnica: “Sudac nije obrazložio presudu”

Ercegova odvjetnica Lina Budak kazala je kako sudac na ročištu nije pročitao obrazloženje presude, a pisani otpravak još nisu dobili. Najavila je i kako će se žaliti na presudu o čemu će odlučivati Visoki prekršajni sud.

“Moj klijent neće ići u zatvor ako u u roku od godine dana ne počini novi prekršaj. Dosuđeno mu je i plaćanje sudskih troškova. Sudac je samo pročitao odluku, bez ikakvog obrazloženja tako da ne znamo zašto je dobio baš 15, a ne recimo 16 dana”, kaže Budak.

Odvjetnica ističe kako je ovakva mjera zabrane približavanja nekoj lokaciji bila izrečena i u slučaju prosvjeda u Varšavskoj ulici.

“Policija je tada izricala takve mjere, ali ih sud nije prihvaćao. Ova presuda je zapravo kažnjavanje za verbalni delikt i to onaj stari. Kad govoriš svoj vrijednosni sud o nečem ti ćeš biti kažnjen za remećenje javnog reda i mira umjesto da se prema tebi primjene odredbe ustava koje jamče slobodu izražavanja. Ovo podsjeća na neka prošla vremena”, kaže Budak.

Odvjetnica ističe kako se ovim postupkom želi zabraniti sloboda izražavanja građana.

“Policija nije došla ni na jednu raspravu iako ima svojstvo tužitelja u ovom postupku”, kazala je Budak.

Facebook Komentari