VIDEO Burno u Saboru, izmjene Zakona o privatizaciji Ine: Bernardić optužio vladajuće za veleizdaju, Bulj – ovo je smrtni list

Na dnevnom redu Sabora su izmjene Zakona o privatizaciji Ine.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić optužuje vladajuće za izdaju, i pita jesu li ove izmjene zakona zapravo korak k tome da MOL lakše ovlada Inom, a onda da zauzvrat bude kooperativniji po pitanju arbitraža.

– Ove izmjene idu u radikalnom smjeru odricanja države od prava na kontrolu procesa u Ini. Ta kontrola je zasad koliko toliko postojala. Zašto Vlada šuti dvije godine o preuzimanju ine od Mađara, zašto je zaustavljen natječaj za konzultante u tom procesu. Jesu li Plenković i Orban na zajedničkom sastanku dogovorili da Mađari u potpunosti preuzmu Inu i da se ugasi sisačka rafinerija. Više je nego očito da Plenković završava posao kojeg je započeo Sanader, a obojica imaju isti cilj – stvoriti uvjete da Mađari u potpunosti preuzmu Inu, a to je za nas izdaja nacionalnih interesa – kaže Bernardić i podsjeća na staru izjavu Gorana Marića da neće dopustiti gašenje sisačke rafinerije i da je onaj tko to dozvoli izdajnik. Pitao je Ćorića, Branka Bačića i Ivana Šukera osjećaju li se kao nacionalni interesi ili osjećaju ponos. Ćorić okreće priču na LNG projekt, kojim se, tvrdi, osigurava da građani nikada više ne budu dovedeni u situaciju da nemaju opskrbu plinom, prenosi Večernji.

DP-ov Gordan Maras podsjetio je na božićno obećanje premijera Andreja Plenkovića o vraćanju Ine u hrvatske ruke. – U posljednje dvije godine prešli smo put od vraćanja Ine u hrvatske ruke do toga da više nemamo nikakvu kontrolu nad Inom. Kad se zatvara sisačka Rafinerija, mi tu ništa ne možemo. Vlada, HDZ tu ništa ne mogu. To je autonomna odluka uprave kompanije. Ili ste tada lagali narod kada ste govorili da ćete preuzeti stvari u svoje ruke i da se neće zatvoriti rafinerija u Sisku i da nećemo dopustiti Mađarima da rade što hoće ili sada ne govori istinu – kazao je Maras, a Ćorić mu je odgovorio da se zakonom štite nacionalni interesi, kao i da Hrvatska trenutno ima 44,8 posto dionica Ine.

Mostov Miro Bulj kaže kako su ove izmjene zakona smrtni list za Inu. – Izmjene ovog zakona vam je sigurno diktirao Jozo Petrović, ovo je izdaja nacionalnih interesa – kazao je Bulj kidajući papir na kojem je napisan zakon. Ministar Ćorić uzvratio mu je kako se interesi Hrvatske štite u najvećoj mogućoj mjeri, piše Večernji.

Facebook Komentari