Pada li presuda Daruvarcu zbog pogreške sutkinje?

Presuda Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog premlaćivanja mlade Zadranke mogla bi biti ukinuta u rekordnom roku zbog pogreške sutkinje Općinskoga suda u Zadru Mitre Meštrović, odnosno zbog bitne povrede procesnog prava, piše Zadarski.hr.

– Moram se ograditi da ne mogu komentirati sudske odluke, pogotovo one koje su nepravomoćne. Ali, ja sam gledao sadržaj zapisnika o objavi presude i pisani otpravak presude i tu nema nikakvih odstupanja osim u datumima. Kad su u pitanju standardne greške u datumima, imenima i slično, sud u svakoj fazi postupka može otkloniti taj nedostatak rješenjem o ispravku, što je jasno predviđeno Zakonom o kaznenom postupku, kaže glasnogovornik Općinskoga suda u Zadru Denis Klarendić.

Na pitanje je li to ispravljeno, odgovara da taj podatak još nema, “ali ne znači da neće biti, jer se u svakoj fazi postupka taj nedostatak može otkloniti.”

Naime, kako navodi portal sutkinja je pri izricanju presude 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku. Štoviše, zadarski.hr otkriva da u uvodnom dijelu presude upućene strankama, sutkinja navodi da je izrečena 14. prosinca 2018. nakon održane rasprave 13. prosinca 2018., u nazočnosti zastupnika ODO-a, okrivljenika i branitelja. Međutim, ročišta tada nisu održana jer se nije pojavio tadašnji Kovačevićev branitelj Andrej Korljan.

Ne želeći komentirati konkretan slučaj, prof. Zlata Đurđević s Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta ističe:

– Ako se samo radi o pogreškama u datumima, može se raditi naknadno ispravak presude, može se raditi o relativno bitnoj povredi, međutim, ako postoji ikakva sumnja da je presuda donesena prije nego što je održana rasprava, onda se radi o teškoj povredi prava na pravični postupak, koji je zajamčen Ustavom i konvencijom za zaštitu ljudskih prava. U tom slučaju je apsolutno bitna povreda zbog koje se ukida presuda i vraća na ponovno suđenje.

Profesorica Đurđević pojašnjava:

– U svakom slučaju izvornik presude u smislu izreke se donosi na raspravi i on u cijelosti mora odgovarati otpravku pisane presude, što se tiče izreke presude. Naknadno suci pišu obrazloženje presude i ono naravno ne može biti identično onome što je sudac rekao na raspravi, međutim izreka presude mora odgovarati izvorniku koji se nalazi u zapisniku s glavne rasprave na kojoj je objavljena presuda.

Share This Article