Maletić: Tajani je objasnio duh talijanskog jezika, ispričao se i to je to

Hrvatska eurozastupnica Ivan Maletić za N1 je nakon sastanak s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem Tajanijem rekla kako se duboko ispričava i žali. Neće tražiti njegovu ostavku.

“Predsjednik Tajani žali i iskreno se ispričava za to što je izrečeno i žao mu je što je na takav način shvaćeno i da mu nije bila namjera uvrijediti Hrvatsku i Sloveniju. Duboko se ispričava i žali. To je u biti to, duboko žaljenje i isprika za izrečene riječi”, opisala je Maletić kako je prošao sastanak predsjednika EP-a s hrvatskim zastupnicima.

Kaže kako im je objašnjavao da oni u duhu talijanskog govora znaju reći talijanska Švicarska i da time misle na Talijane u Švicarskoj, ali “rekli smo mu da to ne želimo već želimo da se ispriča. I takva će izjava i biti sastavljena.”

Dodaje i kako su mu usvi jasno poručili da ako se neće ispričati da će tražiti njegovu ostavku. “On se nakon toga povlači i ispričava, nastaviti dalje tražiti ostavku bilo bi apsurdno,” zaključuje Maletić.

Smatra da je reakcija premijera Plenkovića bila primjerena i na vrijeme.

Podsjetimo, Tajani je u nedjelju govorio na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta, a na kraju govora je rekao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”.

Tajani je u ponedjeljak na početku plenarne sjednice EP-a u Strasbourgu rekao da u njegovom govoru u nedjelju nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Slovenije i da mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene.

“Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore talijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Talijanski, hrvatski i slovenski narodi i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih riječi krivo shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi”, rekao je Tajani, prenosi N1.

Nakon sastanka s hrvatskim eurozastupnicima predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani poslao je priopćenje.

Priopćenje Antonija Tajanija prenosimo u cijelosti:

“Danas poslijepodne sastao sam se s europarlamentarcima iz Hrvatske I Slovenije koji su mi uputili pismo.

Iskreno žalim i ispričavam se zbog svojih riječi koje su mogle uvrijediti vas i vaše sugrađane i koje su se protumačile kao nekakva vrsta teritorijalne pretenzije. Uvjeravam vas da to nije bila moja namjera, niti je takvo moje stajalište o toj temi.

Kad sam spomenuo Istru i Dalmaciju, obraćao sam se Istranima i Dalmatincima, njihovoj djeci i unucima, od kojih su mnogi bili na ceremoniji.

Sve vrste totalitarnih režima zaslužuju osudu i sve žrtve fašizma, nacizma i komunizma moraju se tretirati s jednakim poštovanjem.”

Facebook Komentari