Plenkovićev savjetnik Kopal sad se posipa pepelom jer su otkriveni u pokušaju vezanja 200 tisuća jezika za zube

Ad

Rober Kopal, predsjednik HDZ-ovog Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo komentirao je u utorak slučaj Izjave o povjerljivosti s članovima HDZ-a, u kojoj je stajalo da će članovi morati kontaktirati HDZ prije nego daju izjavu o stranci policiji i sudu. Izjava je, povučena, radi se na tekstu nove.

Kopal kaže kako je izjavu sastavila tvrtka koja je potpisala ugovor “da nas suportira u procesu provedbe europske direktive”, prenosi N1.

“Ta izjava se smatra ništavnom i ništetnom, danas će ići obavijest da članstvo nema obveze ni po jednoj rečenici te izjave”, kaže Kopal.

Zašto je izjava uopće poslana članovima?

“Došlo je do interne nekoordinacije i to je razlog. To se dogodilo internom nekoordinacijom i to ćemo interno riješiti”, rekao je Kopal.

Na pitanje kako nitko od vrha stranke nije pročitao spornu izjavu prije nego što je poslana članovima, Kopal kaže kako ne umanjuje važnost izjave, ali i dodaje “ako bi vodstvo stranke moralo pročitati svaki papir…”.

Što se tiče mogućih sankcija za tvrtku koja je izjavu sastavila kaže da s njima imaju ugovor, kao i da su već zatražili preinaku izjave.

“Moguće su razne konsekvence, poput prekida ugovora. Sad smo tražili hitne promjene i zanima nas prijedlog izjave koja bi zaista održavala stav HDZ-a i bila u skladu s direktivom”, kaže Kopal i dodaje kako nitko iz HDZ-a nije sudjelovao u pisanju te izjave.

Primijenili korporativna pravila

“I oni smatraju da je s njihove strane došlo do previda. Naprosto su primijenili korporativna pravila na demokratske uzuse, to će odmah biti promijenjeno. Sigurno ne postoji rečenica da je netko iznad zakona, HDZ se ograđuje od takvog izričaja”, rekao je Kopal.

Na pitanje tko je odgovoran, Kopal kaže kako je tvrtka poslala izjavu službenim kanalima.

“Surađujemo neko vrijeme, počeli smo prije nego što je direktiva stupila na snagu. Tvrtka je izabrana jer ima reference za tom području. Imaju dosta certifikata koji idu ka informacijskoj sigurnosti. Pomažu tvrtkama da se usklade s GDPR-om”, kaže.

Pogrešan izričaj

“Naravno da su dobivali naputke od nas, ali da im ja kažem kako treba izgledati ta izjava… Razlog zašto su unajmljeni je taj što smo željeli stručnjake. Inače bismo mi bili stručnjaci za sve. Još jednom izražavam veliko žaljenje što se to dogodilo. Ovo je sigurno bio pogrešan izričaj u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

Odgovorajući na pitanje zašto je HDZ unajmio tvrtku kojoj su reference informacijska sigurnost, Kopal kaže da se “ugovor s nama odnosi na usklađenost s GDPR-om”.

Tko je Kopal? Radi se o bivšem analitičaru SOA-e, POA-e i MUP-a, stručnjaku za pitanja nacionalne sigurnosti te za baratanje i analizu podacima u različitim, često najsuvremenijim oblicima, piše T-portal. Kao i drugim kolegama iz branše, u službenoj biografiji može mu se pronaći niz naoko nevezanih referenci: on je znanstveni suradnik, profesor i prodekan za istraživanje i razvoj na Visokom učilištu Algebra, voditelj diplomskog studija Digitalni marketing, zatim čest gost – predavač na raznim visokim školama u Hrvatskoj i inozemstvu, autor i koautor brojnih knjiga i stručnih i znanstvenih radova.

Jandroković o izjavi po kojoj HDZ-ovci moraju držati jezik za zubima i na sudu: Pogriješili smo, ne želimo kontrolirati članove

Plenković pripremio totalno vezanje jezika u stranci, neki HDZ-ovci izvan sebe: Traži od članova da potpišu da će šutjeti i u policiji i na sudu dok im HDZ ne dopusti govoriti!

Facebook Komentari