Jakovčić kaže da Tajani nije fašist, ali ne može ostati na izjavi premijera Andreja Plenkovića, to je premalo

Eurozastupnik Ivan Jakovčić za N1 je rekao da su izjave Antonia Tajanija i način na koji se ispričao neprimjerene. Smatra da Hrvatska mora oštrije reagirati.

“Definitivno treba reći da Tajani nije bio samo neprimjeren u izjavama, one su za svaku osudu, a način na koji se ispričao je neprimjeren”, rekao je za N1 eurozastupnik Ivan Jakovčić.

“Razumijem ga da je u predizbornoj kampanji, ali ozbiljan političar i u kampanji bira riječi. Brine me što će u budućnosti biti s Italijom i zato želim biti oprezan i u današnjim izjavama, koordiniram odnose sa slovenskim i hrvatskim zastupnicima, pokušavam komunicirati i s talijanskim zastupnicima.

Možda ćemo pokušati neke pravne korake da vidimo može li biti sankcioniran za svoje izjave. Dao sam zadatak pravnim službama da vide što nam je na raspolaganju”, rekao je Jakovčić.

“Drago mi je da je Plenkovićev prijatelj”

“Iz ovoga svega vidi se koliko je kompleksna povijest Istre. Koliko su kompleksni odnosi u tom dijelu Europe, Trst, Gorica, Istra, Rijeka, Dalmacija. Pojednostavljenje onoga što se događalo 90-ih od strane HDZ-a ili danas što se dešava s Tajanijem, koji je by the way, da to naglasimo, i drago mi je da je Plenkovićev prijatelj, doveo Tajanija u Istru, koji me nazvao i rekao u tom trenutku prije dvije godine; kaže mi drago mi je, hvala ti što si napravio za talijansku zajednicu u Istri jer znam da si puno učinio da bi građani Hrvatske koji su talijanske nacionalnosti bili zaštićeni na pravi način.

Ali na taj način Tajani šteti Talijanima u Istri, šteti esulima i to mu je jasna poruka da ako je on, a je predsjdnik EP-a mora se daleko ozbiljnije ponašati, daleko odgovornije prema onome što su, ne birači nego građani, jer svi građani nisu birači, a svi građani naročito danas žele živjeti u miru. Ovo je pokušaj bacanja ulja na vatru, treba reagirati razumno, ali odlučno i oštro.”

Misli da njegova izjava nije fašizam, ali je na tragu neofašizma 90-ih u Italiji. “Ja sam se tada borio, a ne HDZ. Politički sam se tukao s njima tada, a Tajani ili nije svjestan toga ili predizborno kalkulira, oboje je tragedija”, istaknuo je Jakovčić.

Od našeg Ministarstva vanjskih poslova očekuje diplomatsku notu jer “ne može ostati na izjavi premijera Andreja Plenkovića, to je premalo” – smatra Jakovčić.

Dodaje da Slovenci rade na tome pa moramo i mi jer ne smije to ostati nezabilježeno u diplomatskim odnosima.

Facebook Komentari