Horvat: U ovom trenutku modela za isplatu plaća u Uljaniku nema; Kosor: Nije prihvatljivo da država utrpava novac

Prvi čovjek Brodosplita i potencijalni strateški partner Uljanika Tomislav Debeljak jutros je boravio u Puli. Sastao se s čelnim ljudima Uljanikovih društava, članovima Radničkoga vijeća i sindikata. Sastanak je bio zatvoren za javnost.

Sindikalisti kažu kako se više razgovaralo o budućnosti nego o sadašnjosti – više se razgovaralo globalno nego o detaljima. Spominjali su se novi ugovori s australskom tvrtkom Scenic koja je najavila da će nastaviti graditi brodove u Uljaniku, te očuvanje brodogradnje kao prioritet.

Najvažnije pitanje za sve radnike bilo je ono o isplati plaća. Tomislav Debeljak obećao im je da bi im ona uskoro trebala biti isplaćena.

– To je pitanje svih pitanja i nama je on barem obećao, ako riješi neke druge pretpostavke da će to biti drugi tjedan svakako, Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata rekao je kako će Debeljak s Upravom već danas krenuti put Ministarstva kako bi pokušali pronaći rješenje.

Na situaciju u Uljaniku i pitanje isplate zaostalih plaća uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima osvrnuo se ministar gospodarstva Darko Horvat. Kazao je kako u ovom trenutku modela za isplatu plaća nema. “Jedna od točaka je ta tema, a ako komisija da zeleno svjetlo, u tom međufinanciranju moguće je da plaću isplati strateški partner”, rekao je.

Horvat je potvrdio kako je Uprava trenutno u Ministarstvu na sastanku s pomoćnikom ministara Zvonirimrom Novakom, a na tom sastanku tehničke prirode jedna od tema je i deblokada računa. Da bi se račun u Rijeci deblokirao treba 107 milijuna kuna, a za deblokadu računa u Puli dodatnih 86 milijuna kuna”, rekao je te najavio da će u ponedjeljak i utorak zajednički tim ministarstava gospodarstva i financija, Uprave Uljanika i izabranoga strateškog partnera ići u Bruxelles i s kolegama iz EK pokušati dogovoriti “jedno međufinanciranje u koje bi se trebao uključiti strateški partner.

Kosor: Nije prihvatljivo da država utrpava novac u Uljanik

“Mislim da nije prihvatljivo za građane Hrvatske, nije prihvatljivo za građane Slavonije i središnje Hrvatske, Međimurja, Zagorja, Zagreba i Dalmacije, a vjerujem ni za većinu građane Primorsko-goranske županije – da snosimo 13 milijardi kuna troškova i kada restrukturiramo društvo da ga onda nekome poklonimo da radi lohn poslove, nećete vjerovat – s talijanskim državnim društvom”, izjavio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Smatra kako svi trebaju solidarno sudjelovati u snošenju troškova te da treba “pitati i USKOK što se događa s istragom i tko je kriv za sve dubioze”.

Na upit o spominjanju potencijalnog iznosa od 10 milijardi kuna koji bi država trebala dati za sanaciju i restrukturiranje Uljanika, Branko Hrg (Klub HDS/HSLS/HDSSB) ponovio je kako je već davno prije rekao da nije za to da država više daje i jednu kunu za takve stvari, piše HRT.

Facebook Komentari