Južina ponekad smanta i najjače, evo što nas čeka u novom tjednu

Južina kao južina, uvijek barem malo smanta i one najčvršće. Najavljuje nam promjenu vremena pa ako se i niste osjećali najbolje, to može biti razlog.

Ponedjeljak će obilježiti kiša, a uz zahlađenje u kopnenom dijelu zemlje prolazno i susnježice. U gorju uglavnom i snijega. Jugo će okrenuti na sjeverozapadnjak i buru tako da će ovu kišnu epizodu vrlo brzo zamijeniti stabilnije ali i hladnije zimsko vrijeme.

Prevrtljiva veljača karakteristika je čestih brzo premiještajućih ciklona koje s prednje strane dovlače topliji, vlažniji, sredozemni zrak, a onda prolaskom, na svom repu ostave prostor hladnijoj kontinentalnoj zračnoj masi. Tako će nam i premiještanje ovog poremećaja donijeti svježije vrijeme.

Ponedjeljak ujutro će u većini zemlje biti pretežno oblačan, povremeno s kišom, u kopnenom dijelu prolazno i susnježicom. Na Jadranu lokalno pri tom da oborina može biti obilnija. Zapuhat će umjeren sjeverac, a jako i olujno jugo na sjevernom dijelu će već tad okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. U Dalmaciji će i dalje puhati južina. Najhladnije će biti u zapadnim krajevima gdje će se temperatura spustiti na 3 ili 4 stupnja. Toplije vrijeme će biti u gorju i u Slavoniji, oko 7 ili 8, dok se na Jadranu očekuje većinom između 10 i 14 stupnjeva.

Temperatura danju neće previše porasti. Svega do 6 ili 7 stupnjeva. Prevladavat će oblačno, a glavnina oborine u središnjim krajevima ovdje proći će do sredine dana.

U Slavoniji će poslijepodne biti i hladnije nego ujutro. Uz oblačno te povremeno vjetrovito i kišovito vrijeme očekuje se od 5 do 7 stupnjeva. Prolazno i ovdje može biti susnježice.

U gorskoj Hrvatskoj će kiša isto prelaziti u susnježicu, ali i snijeg, te će također tijekom dana biti sve hladnije. Oborine će pak biti češće prijepodne. Na sjevernom Jadranu poslijepodne se očekuje prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Ali, zato u prvom dijelu dana pljuskovi ovdje mogu biti izraženiji. Puhat će sjeverozapadnjak i bura. Temperatura će biti oko 10, 11 stupnjeva a u gorju ispod 5.

U Dalmaciji će ponedjeljak obilježiti promjenjivo oblačno vrijeme, s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je također moguća obilnija oborina. Jako i olujno jugo tijekom dana će okretati na sjeverozapadnjak i buru. Temperatura će biti između 10 i 14 stupnjeva, no navečer će osjetno zahladnjeti.

Idućih dana bit će više suha vremena premda i dalje, i to prije svega na istoku, može biti još malo slabih oborina. Puhat će sjeverac i bit će hladno. Pred nama je tako još jedan tipično zimski tjedan.

Na Jadranu očekujemo djelomice ili pretežno sunčano, te razmjerno vjetrovito vrijeme uz buru i tramontanu. Jak vjetar slabjet će u četvrtak. Idućih dana će svakako i na moru biti hladnije nego do sad, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari