Središnje banke gomilaju zlato u strahu od krize

Potražnja središnjih banaka za zlatom porasla je u prošloj godini na najviši nivo od 1971. godine, objavio je portal Svjetskog vijeća zlata. Riječ je o organizaciji koja okuplja sudionike na svjetskom tržištu zlata, nakita i kovanica s sjedištem u Velikoj Britaniji.

Središnje banke, prema spomenutome izvoru, kupile su u 2018. 651 tonu zlata, što je povećanje kupnje u odnosu na 2017. za 74 posto. Na taj način središnje banke su osigurale oko 34 tisuće tona trenutnih rezervi zlata što predstavlja najvišu razinu osiguranja u posljednjih 48 godina.

Političkim rizicima neki analitičari, razmatrajući razloge povećane potražnje za zlatom, dodaju i strah od izbijanja nove svjetske gospodarske i financijske krize. Svjetsko vijeće zlata navodi da su iskazane potrebe središnjih banaka za zlatom u 2018. bile 4345 tona, uz povećanje od 186 tona u odnosu na pretprošlu godinu. Pretežiti dio svjetskih rezervi zlata drže američke Federalne rezerve, piše Novac.

Najaktivnije na pripadajućem tržištu tijekom prošle godine bile su ruska i turska središnja banka koje su kupile 273 tone, odnosno 51 tonu zlata.

Među aktivnijima na strani potražnje za zlatom u prošloj godini bila je i središnja banka Mađarske, dok su banke Australije, Njemačke, Indonezije i Ukrajine bile među aktivnijima u prodaji tog plemenitog metala.

Cijena zlata na svjetskom tržištu porasla je u posljednja tri mjeseca devet posto na trenutnu razinu od 1321 dolara za uncu. Procjenjuje se da su središnje banke lani za povećanje rezervi zlata potrošile 22 milijarde i 700 milijuna dolara.

Facebook Komentari