17.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Irinej nakon pisma HBK nastavlja s blaćenjem: Ustaški nastrojeni biskupi nisu manjina...

Irinej nakon pisma HBK nastavlja s blaćenjem: Ustaški nastrojeni biskupi nisu manjina u okviru Crkve u Hrvatskoj

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), koja je ovih dana objavila pismo u kojem je SPC, patrijarha srpskog i vladiku bačkog upozorila zbog vrijeđanja žrtava rata i raspirivanja mržnje u Hrvatskoj, pišu srbijanske Večernje novosti kojima je to potvrđeno u petak u Eparhiji bačkoj u Novom Sadu.

Vladika Irinej za Večernje novosti kaže da osobno nikada nije napadao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

Također ističe da se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti Hrvatskom biskupskom konferencijom u cjelini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, u službi glasnogovornika Srpske pravoslavne crkve, odgovara “na napade nemalog broja gospode biskupa u Hrvatskoj”.

– Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje Crkve u Hrvatskoj – naveo je vladika Irinej za “Novosti”.

HBK objavio pismo patrijarhu Irineju, vrlo otvoreno pobrojane izrazito antihrvatske izjave

Najnovije

Još iz rubrike