Evo kako se raspisuju natječaji: Iz papira vidljivo da se traži brod kakvog rade samo Talijani, ogorčeni domaći brodograditelji odustali od vrijednog posla

Hrvatski zavod za hitnu medicinu raspisao je 45 milijuna kuna vrijedan natječaj za nabavu šest brzih plovila opremljenih za potrebe hitne medicinske pomoći na Jadranu, dvanaest biokemijskih analizatora krvi, te edukaciju pružatelja medicinske pomoći.

Također se planira ugovaranje šest vezova za potrebe primarnog stacioniranja brodica u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Tim dugo očekivanim potezom hrvatske Vlade pomoglo bi se 122 tisuće stanovnika i četrdeset osam naseljenih otoka. Prema riječima prim. mr. Maje Grba-Bujević, ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dostupna hitna medicinska služba od vitalne je važnosti za očuvanje zdravlja stanovnika otoka i turista.

– Iako se angažmanom helikoptera, trajekata, brodova obalne staže, sanitetskog prijevoza i privatnih brodova čine veliki napori kako bi se osigurala pravovremena hitna medicinska skrb, nabava brzih brodica HMS-a, opremljenih za zbrinjavanje i prijevoz hitnih pacijenata uz pratnju medicinskog tima, omogućila bi smanjivanje odzivnog vremena te brži hitni medicinski transport u odgovarajuće zdravstvene ustanove na kopnu za područja gdje nema raspoređenog tima HMS-a, kao i tamo gdje helikopter nije u mogućnosti sletjeti.

Istodobno, takva bi služba bila dostupna i za pružanje hitne medicinske skrbi za slučajeve pomorskih nesreća i katastrofa, prijevoz medicinskog osoblja te za osnaživanje prekogranične zdravstvene zaštite – navodi za Slobodnu Dalmaciju prim. Grba-Bujević, dodavši kako će se 85 posto sredstava osigurati iz EU fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

U svibnju prošle godine objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga, a otvoren je do kraja travnja 2019. godine. Dodaje i kako će se 12 automatskih biokemijskih analizatora krvi nabaviti ovim projektom, a ostali drugim mehanizmima zdravstvenog sustava.

Do pristiglih ponuda, naravno, nemoguće je doći, a za komentar natječaja iz Slobodne pitali su Kristijana Tolja, šefa marketinga pulskog škvera “Olimp-Nautica”, koji je 2009. predstavio svoje revolucionarno višenamjensko plovilo “Olimp M-46”, koje su zaljubljenici u brze brodice predstavljali kao “gliser od kojeg zastaje dah”.

Projektiran je u suradnji s Brodarskim institutom iz Zagreba, izrađen je od kevlara otpornog na metke, praktično je nepotopiv, najveća mu je brzina viša od 50 čvorova, dugačak je 14,25, a širok 4,2 metra. Namijenjen je i vojnoj i civilnoj upotrebi, može se prilagoditi policijskim, medicinskim ili vatrogasnim potrebama.

Za brod je svojevremeno bilo zainteresirano Ministarstvo obrane RH, obavljeni su brojni testovi, no za naš je proračun bio preskup, pa direktor Tolj kaže kako su svoje tržište pronašli u bogatim istočnim zemljama. Upravo su jednog prodali na sajmu vojne opreme u Abu Dhabiju.

– Pogledali smo tender za nabavu brodica hitne medicinske pomoći koji je raspisala hrvatska Vlada, no odustali smo odmah. Naime, traži se aluminijski brod, dužine 12 metara, s propelerima koji se vrte 360 stupnjeva… Neću dalje komentirati, ali po onome što se izlaže na specijaliziranim sajmovima, takvi brodovi više “ne igraju” u svijetu te na koncu mogu biti opasni prilikom spašavanja na moru.

Naš M-46 ima mlaznice, razvija veću brzinu i ima neusporedivo bolje maritimne sposobnosti, ali eto, isključeni smo u startu – navodi Tolj, napominjući kako je iz natječajne dokumentacije vidljivo da se traži upravo takav brod kakav je prije dvije godine kupljen za zadarsku Lučku kapetaniju, a izrađen je u talijanskom brodogradilištu Cantiere Navale Vittoria u mjestu Adria.

Ovim aluminijskim brzincem, dugim 14,45 metara i širokim 4,6 metara s cijenom oko 10 milijuna kuna, Zadrani su, istina, dosad vrlo zadovoljni, no u tome nije sva poanta, budući da talijanski brod nije jedini koji bi bio pogodan za ovu namjenu. Tim prije ako se po njemu “štela” natječaj, što bi izlazilo iz natječajne dokumentacije, a što je u slučajevima hrvatskih natječaja već viđeno bezbroj puta.

Inače, putna brzina talijanskog broda je oko 25, a maksimalna 39 čvorova, a također je i nepotopiv. Na krmi je dizalica koja može izvući 900 kg tereta te boca s kisikom za pacijente i protupožarni šmrk s morskim mlazom od 15 metara.

Otočna zajednica, općina Preko na Ugljanu jedina je do danas nabavila brodicu za hitnu medicinsku pomoć, tj. 9,5-metarski brod kupila je prije četrnaest godina. Maksimalna brzina njihova “Sas-vectora” je 30 čvorova, najčešće 22 čvora. Dežurstvo od 24 sata pokrivaju tri stalno zaposlena djelatnika, s tim da je u zadarskoj Foši vozilo hitne pomoći stalno parkirano. I ovo rješenje se pokazalo odličnim.

– Kad bismo gledali samo troškove, općina bi bila na gubitku, ali nabava broda pokazala se nezamjenjivom kad je riječ o spašavanju života petnaestak tisuća “zimskih” stanovnika na Ugljanu i Preku, dok ljeti taj broj naraste i do četrdesetak tisuća.

Donedavno smo priskakali u pomoć i na drugim otocima zadarskog arhipelaga, vozili smo pacijente s Rivnja, Sestrunja i Dugog otoka, no dobili smo zabranu središnje hitne službe, pa sada tim otocima uskaču brodovi kapetanije ili policije. U prosjeku imamo jednu i pol intervenciju dnevno u zimskom i tri intervencije u ljetnom razdoblju, što dovoljno govori o potrebi otoka za ovakvim plovilom – kaže Slobodnoj Endi Ćuća, direktor komunalne tvrtke Obala i parkovi iz Preka.

– Naš je prijedlog da se nabavi još jedan ovakav brod, koji bi bio stacioniran u luci Muline, na najzapadnijem dijelu Ugljana, i tako bi se bez problema moglo doći do pacijenata zapadnog dijela zadarskog arhipelaga, poput Oliba, Silbe, Zverinca, Premude, Ista i ostalih – objasnio je Ćuća, otkrivši kako je njihovo plovilo u pet godina imalo 2125 intervencija, godišnje ih je u prosjeku 425, a trošak je oko 310 tisuća kuna godišnje, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari