VIDEO Kujundžić: Tražit ćemo produljenje roka za zakon o abortusu za dvije godine; Nisam razmišljao o ukidanju priziva savjesti

Problem lista čekanja, priziv savjesti liječnika i Zakon o pobačaju, skupi lijekovi za rijetke bolesti i održivost zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, teme su koje smo prošli s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u Intervjuu tjedna Media servisa. S ministrom je razgovarala Andrea Barać.

“Liste čekanja su problem u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Mi smo uveli prioritetne liste čekanja za teško oboljele i na taj način je u prošloj godini riješeno 20 tisuća pacijenata, a prošle godine obavljeno je više dijagnostičkih i terapijskih postupaka nego prethodnih godina”, istaknuo je ministar Kujundžić.

“Što se tiče lista čekanja, one u elektroničkom smislu nisu uređene, tako da parcijalni pristupi negdje pokazuju da su nešto dulje ili kraće, ovisno koju ste bolnici pogledali. Sustav elektronički uređujemo, a liste čekanja su i izazov i problem s kojim se trebamo nositi i pokušati ih skraćivati. Međutim, s tehničkim, ljudskim i financijskim resursima koje imamo, one ne mogu biti riješene”, rekao je ministar zdravstva.

A koliko bi nam resursa trebalo da se taj gorući problem riješi?

“Ako u prosjeku u razvijenoj Europi po glavi stanovnika troše 5 tisuća eura, a mi trošimo oko 750, onda je jasno da je novac problem. Ali s ovom količinom sredstava koje imamo, hrvatska je medicina na zavidnoj razini. U tom smislu ne zaostajemo ni u jednom bitnom segmentu za razvijenim zemljama.”

Drugi problem su liječnici koji zbog priziva savjesti odbijaju raditi abortuse. Na pitanje razmišlja li u smjeru ukidanja priziva, ministar je odgovorio:

“Nisam razmišljao. Zakon o prekidu trudnoće budi veliku pozornost, i u tom kontekstu se i spominje priziv savjesti. To je vrlo osjetljivo s bilo kojeg aspekta i zato ćemo tražiti odgodu od Ustavnog suda na dvije godine kako bi se to što bolje pokušalo riješiti. To je toliko kompleksno da jednostavnog rješenja nema, uključujući i priziv savjesti”, tvrdi Kujundžić.

Ako dobije odgodu od Ustavnog suda, možemo li očekivati mišljenje Povjerenstva u njegovu mandatu?

“Može se očekivati. Intenzivno će se raditi na tome, kao što i sada radno tijelo na tome radi. Uspoređuju zakone i što su oni donijeli u svijetu”, rekao je Kujundžić.

A na pitanje hoće li biti sankcija jer se neće ispoštovati prvi rok Ustavnog suda, ministar odgovara da neće i tvrdi da je to nešto što je zakonski normalno i moguće. No ne strahuje ako se pojavi nova referendumska inicijativa na tu temu.

“Mislim da demokracija dopušta bilo koje inicijative i sve se to može razumjeti. Ako su na zdravim temeljima, sve te inicijative otvaraju dijalog na nacionalnoj razini. Jedino na širokom dijalogu, razumijevanju i uvažavanju mogu se iznjedriti bolji oblici.”

Što se tiče zabrinjavajućeg trenda porasta napada na medicinsko osoblje, ministar podsjeća da su prošle godine ishodili izmjene Zakona o kaznenom postupku.

“Držim da će najveći učinak biti bolja i brža primjena Kaznenog zakona. Ovim putem upućujem poziv svim građanima u Hrvatskoj da ne manifestiraju agresiju prema ljudima koji se brinu o njihovu zdravlju”, rekao je ministar zdravstva.

Danas završava javno savjetovanje o Pravilniku za lijekove. Posebno strahuju dijabetičari od uvođenja naplate na sve inzuline.

“Iz HZZO-a decidirano tvrde da za sve oblike lijekova postoje zamjenski. I oni prihvaćaju najnižu ponuđenu cijenu iz grupe lijekova koje imaju jednaku valjanost. Održati solidarni zdravstveni sustav dostupan svima, znači vrlo racionalno i pošteno gospodariti. Ne gledati smao jednu skupinu pacijenata, treba gledati sve pacijente”, tvrdi Kujundžić.

Napominje da je bitan kriterij za sastavljanje liste lijekova učinkovitost terapije.

“Nastoji se pomoći svakome i dati mu sve, no ako dokaza nema, a medicina se temelji na dokazanosti, onda to treba malo kritičnije gledati. Na tome rade struka i povjerenstva.”

Kada govorimo o skupim lijekovima poput Spinraze ili Brineura, na pitanje je li moguće da svi oboljeli dobiju te lijekove, Kujundžić je rekao:

“Moguće je, to odlučuje struka. To ne odlučuje politika, pojedinci ni mediji ni prosvjedi. Inače ćemo ući u anarhiju i jedno štetno djelovanje”.

Djevojčica Nadia iz Pule koja boluje od Battenove bolesti lijek će dobiti. Konkretno smo pitali ministra što je s malom Evom iz Šibenika koja boluje od iste bolesti.

“Ako je je dobila djevojčica iz Pule, zašto ne bi i djevojčica iz Šibenika. Ja ne smijem biti u komunikaciji s povjerenstvom. Možete zamisliti što bi bilo kad bi ministar svako malo govorio stavljajte ovaj lijek, ovaj nemojte. To bi onda bio užas”, istaknuo je Kujundžić.

A Fond za skupe lijekove u koji dobrovoljno mogu uplaćivati svi zainteresirani trenutno je na 1,5 milijardi kuna, otkrio je. S obzirom na to da imamo vrhunsku tehnologiju i najnovije načine liječenja u našim privatnim klinikama, a namjerava se jačati medicinski turizam, postoji li mogućnost da se građanima putem ugovora s HZZO-om omogući liječenje u tim bolnicama?

“Bilo bi idealno kada bismo svim Hrvatima mogli omogućiti da se liječe u najboljim klinikama diljem svijeta. No, imajmo u vidu da moramo čuvati fond koji imamo, moramo čuvati dostupnost svima i moramo racionalno gospodariti onim što imamo. Tamo gdje imamo duge liste čekanja ili neku nemogućnost u državnim i županijskim ustanovama, ugovaramo određene postupke i s privatnim ustanovama”, rekao je Kujundžić.

Kada je riječ o održivosti zdravstvenog sustava, ministar kaže kako smo naslijedili dug do 8 milijardi kuna, no da se deficit nije povećao i nastoje racionalno gospodariti onime što imaju. Nije htio komentirati pomilovanje Huanita Luksetića, a na pitanje treba li legalizirati marihuanu odgovorio je:

“To je nešto što nosi veliki rizik kada govorimo o narkoticima. A njezino je područje, kad može pomoći bolesnicima, regulirano. To je nešto što je povjerenstvo radilo i prije. Hrvatska ju je uvozila i dalje će je uvoziti za medicinske svrhe, ali pod strogom kontrolom.”

Za kraj smo upitali ministra ima li kakvih saznanja kako napreduje Hrvatska liječnička komora u vezi s njegovim zahtjevom da se oduzmu licencije Strenji-Linić, Petrovu i Jovanoviću zbog njihovih istupa vezanih uz smrt 22-godišnjaka iz Zaprešića.

“Ne znam dokle je to došlo. Ja sam prosudio, kao i mnogi drugi, da je smrt mladog čovjeka tada korištena u dnevnopolitičke svrhe, što je krajnje neprimjereno za bilo kojeg čovjeka, pogotovo za liječnika. Naravno da sam pokrenuo proces. Kako će izaći, to ne znam”, rekao je ministar.

Facebook Komentari