Udruga Franak poziva dužnike da se pripreme za tužbe jer se bliži rok zastare: Ne bojte se riskirati tisuću, dvije kuna

Još su samo 123 dana ostala da se na vrijeme dostavi više od 100.000 tužbi protiv banaka u slučaju švicarskih franaka.

Dužnike je na pripreme sudskih tužbi pozvao saborski zastupnik Goran Aleksić uz predstavnike Udruge Franak. Aleksić je na temelju matematičkog izračuna pokazao kako konverzijom kredita nije postignuta restitucija koja je obvezujuća na temelju prava Europske unije. Poručio je i da je dosad podneseno više od 5000 tužbi i doneseno tisuću presuda, uglavnom u korist dužnika.

“Nemojte se bojati riskirati nekih možda tisuću, dvije tisuće kuna. Ukoliko Vrhovni sud nekom nesrećom presudi da nismo u pravu, ja ne vjerujem da je to moguće, ali uvijek je moguće, onda ćete izgubiti taj novac koji ste riskirali za pripremu tužbe.

Ali jednostavno ako ne riskirate taj novac koji je potreban da biste pripremili tužbe vi ćete izgubiti preplaćene kamate, a tog novca ima poprilično, nije to baš tako malo”, uvjeren je Aleksić, prenosi dnevnik.hr.

Aleksić se oglasio i na fb-u:

OBJAVLJUJEM PRIOPĆENJE VEZANO ZA KONFERENCIJU ZA NOVINARE 8.2.19.

• POZIVAJU SE SVI CHF DUŽNICI DA ODMAH PRISTUPE PRIPREMAMA ZA SVOJE TUŽBE

• 14. LIPNJA 2019. NASTUPA ZASTARA POTRAŽIVANJA ZA PREPLAĆENE KAMATE ZA SVE BANKE OSIM ZA SBERBANK

• UDRUGA FRANAK ODRŽAT ĆE NIZ KONFERENCIJA ZA NOVINARE ISPRED SUDOVA DILJEM HRVATSKE U SUBOTU 16. VELJAČE 2019. TOČNO U PODNE

Zagreb, 8. veljače 2019.

Stranka Snaga i Udruga Franak održale su u Hrvatskome saboru zajedničku konferenciju za novinare, povodom aktualne i vrlo napete situacije vezane za slučaj franak. Na konferenciji su govorili zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić i Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, uz podršku nekoliko nazočnih aktivista Udruge Franak.

Goran Aleksić ponovno je naglasio kako je jako blizu datum nakon kojega će zastarjeti potraživanja preplaćenih kamata na temelju kolektivne presude, ostalo je još samo 123 dana vremena da se preko 100 000 tužbi dostavi na vrijeme na sudove diljem Hrvatske.

Dužnici koji su konvertirali svoje kredite, njih 55000, još uvijek nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe, jer VSRH nije donio konačnu odluku o našim pravima na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita. Zadnjih dana učestale su pozitivne presude na općinskim sudovima za konvertirane kredite, i to ulijeva veliki optimizam oštećenim potrošačima. No, zbog cajtnota u koji ulazimo, Aleksić je pozvao sve dužnike da se pripreme za tužbe, kako ne bi zakasnili na sud.

Dužnici koji su otplatili kredite prije konverzije, ili su možda još uvijek u CHF kreditima nemaju što čekati, oni neodložno trebaju tužiti banku. Poručeno je sljedeće:

1. Svi dužnici koji su konvertirali kredite, neodgodivo bi trebali potražiti odvjetnika i zajedno s njim pripremiti tužbu za pravovremenu dostavu na sud.

2. U međuvremenu, potrebno je nabaviti dokumentaciju nužnu za tužbe, o kojoj informacije postoje na stranicama Udruge Franak.

3. U skladu s navedenim potrebno je prihvatiti rizik gubitka novca utrošenog za pripremu tužbe, ako bi odluka VSRH bila negativna, u što Udruga Franak ne vjeruje.

Osim poručenoga, Aleksić je još jednom dokazao, i to na temelju izračuna matematičara Pere Lončara, kako konverzijom CHF kredita nije postignuta restitucija koja je obvezujuća na temelju prava EU, a konkretan primjer daje se na kraju ovoga priopćenja.

Elvis Sudar najavio je da će Udruga Franak u subotu 16. veljače točno u podne organizirati konferencije za novinare diljem Republike Hrvatske pred raznim sudovima, a u Zagrebu na Zrinjevcu preko puta Vrhovnoga suda RH. Na tim konferencijama aktivisti Udruge Franak upozorit će na potrebu da VSRH hitno donese odluku o pravima na obeštećenje oštećenih potrošača koji su konvertirali CHF kredite. 55000 obitelji nema pravnu sigurnost za svoje tužbe, na koje imaju pravo na temelju kolektivne presude, ali i na temelju prava EU koje određuje da se mora izvršiti kompletna restitucija za nepoštene kredite. Sudar je najavio da će novinari biti pozvani na te konferencije i zamolio je da poprate taj događaj u svojim medijima, jer se radi o važnome društvenom pitanju za 55000 hrvatskih obitelji.

U nastavku dajemo matematički dokaz da konverzijom nije postignuto obeštećenje, niti po pitanju preplaćenih kamata, niti po pitanju razlike tečaja.

Radi se o kreditu od 100.000 CHF odnosno 440.749 kuna na dan uplate kredita u srpnju 2007. Kredit je podignut na rok otplate od 20 godina. Kamatna stopa se povećavala od početnih 4,5% do najviše 6,3%. U trenutku konverzije na dan 29. veljače 2016. nakon 8,5 godina redovne otplate kredita preostala glavnica u kunama iznosila je 478.450 kuna odnosno 8% više nego na početku otplate. Nakon konverzije glavnica je smanjena na 281.478 kuna, uzevši pritom u obzir i preplatu na temelju razlike uplata za simulirani euro i realni CHF kredit.
Da je umjesto konverzije dužnik tužio banku i dobio presudu za preplaćenu kamatu i preplaćeni tečaj, dobio bi ukupno 145.244 kuna s pripadajućim zateznim kamatama. Zbog ništetne valutne klauzule preostala glavnica bi se smanjila sa 478.450 kuna na 294.238 kuna. Ako bi se od toga iznosa oduzela presudom dosuđena preplata i zatezna kamata, nova glavnica iznosila bi 148.994 kune, što znači da bi se presudom iznos glavnice smanjio na 52% smanjenoga iznosa nakon konverzije.

Ako bi se dosudio ništetan ugovor, kredit više ne bi postojao, a banka bi morala platiti još 139.429 kuna oštećenom potrošaču.
Matematika je egzaktna i njezino negiranje nije moguće.

Konverzijom nije izvršena restitucija propisana pravom EU-a, i to Vrhovni sud RH svakako mora uzeti u obzir kod odlučivanja o pravima potrošača nakon konverzije CHF kredita.

U nastavku je i grafički prikaz opisanoga matematičkog dokaza.

Facebook Komentari