Vlada odbija interpelaciju vezano za propalu kupnju borbenih zrakoplova

Ad

Vlada je jednoglasno prihvatila izvješće o interpelaciji o njezinu radu u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona, koju je podnijelo 16 SDP-ovih zastupnika u Hrvatskome saboru, u kojoj se ocjenjuje da su navodi u interpelaciji neosnovani i neutemeljeni.

– Vlada je ovaj vrlo složen proces vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o javnoj nabavi. Postupak za odabir višenamjenskog borbenog aviona proveden je transparentno s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane, rekao je ministar obrane Damir Krstičević predstavljajući izvješće. Istaknuo je kako se niti jedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na provedeni postupak nabave.

– Ponuda Izraela iznosila je 475 milijuna američkih dolara, grčka ponuda 171 miljun eura, s time da nisu bili definirani dodatni troškovi, avioni nisu bili modernizirani i nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. Ponuda Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,11 milijardi eura. Osnovna ponuda SAD-a iznosila je milijardu i 553 milijuna dolara bez troškova naoružanja i obuke, te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. Iz svega ovoga je zaključeno da je izraelska ponuda bila potpuna i najprihvatljivija, uključujući i u financijskom smislu, istaknuo je Krstičević.

Vlada odbacuje i odbija interpelaciju o radu koju je podnijelo 16 saborskih zastupnika vezano za proces nabave višenamjenskih borbenih aviona, izjavio je premijer Andrej Plenković, ustvrdivši da je sve što je ova Vlada radila u tom pogledu bilo odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ijedne Vlade do sada. Važnim je istaknuo to da je odlučnost Vlade da Hrvatska modernizira HRZ jednako snažna kao i prošle godine te je najavio da će nakon odgovarajućih dodatnih analiza i priprema, kada to procijene, krenuti u nove aktivnosti u tom pogledu, javlja HRT.

Vlada je dala suglasnost MORH-u za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2020. i 2021. godini, za prihvaćanje Pisma ponude i prihvaćanja HR-B-UBM za nabavu sustava bacača granata i taktičkih radio uređaja.

Facebook Komentari