Plenković prodao skupa s Vladom, pet gradskih vijećnika Visa optužuju gradonačelnika za namještanje natječaja za kupovinu Češke vile

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da se “Češka vila” na Visu proda viškoj tvrtki Philip Vermeulen koja je jedina poslala pravovaljanu i potpunu ponudu u vrijednosti od 32,2 milijuna kuna, što je oko 80 tisuća kuna više od početne cijene. Vijećnici Grada Visa, gradonačelnika Ivu Radicu optužuju za namještanje natječaja.

Pet gradskih vijećnika Grada Visa optužilo je gradonačelnika Ivu Radicu da je zloupotrijebio svoj položaj kako bi namjestio javni natječaj za kupovinu Češke vile tvrtki Philip Vermeulen d.o.o. u kojoj kao jedina zaposlenica niz godina radi Radičina supruga, prenosi Dalmatinski portal.

Pismo, u kojem navode svoje tvrdnje, potpisuju viški gradski vijećnici Siniša Brajčić, Vedrana Rokov Fras, Stipe Vojković, Maja Mladineo i Luisa Radišić i u njemu ističu kako je cijeli projekt prodaje sramotan, jer se neupućenima čini da se prodaje nekretnina, a zapravo se, kako navode, prodaje cijeli poluotok Sv. Jurja, od 75.000 kvadratnih metara.

Napominju kako se poluotok prodaje za smiješnu cifru, umjesto da se nekretnina da u zakup, čime bi Grad Vis svake godine u proračun dobio iznos od milijun i pol kuna, uz preduvjet da je Vila predana na korištenje Gradu Visu, što je po njima jedino bilo i logično, napominju.

Podsjećaju i na tijek prodaje nekretnine. “Na žalost događa se viški slučaj Češke vile, kojim se u prešutnom ili otvorenom suglasju s aktualnim viškim gradonačelnikom Ivom Radicom, navedena Češka vila daje najprije na Natječaj za osnivanje prava građenja u trajanju od 50 godina, uz procjenu vrijednost od 80 milijuna kuna.

Nakon toga, uslijedio je i drugi čin u ovom sramotnom procesu, raspisan je Javni poziv za kupovinu vlasništva nad Češkom vilom i pripadajućim prostorom za početnu cijenu od 32,12 milijuna kuna. Zamislite, za 50 godina korištenja 80 milijuna kuna, a za stjecanje vlasništva nad istim nekretninama 32,12 milijuna kuna! Bilo bi smiješno da nije tragično”, navode u pismu viški vijećnici.

“Sramotna rabota”

Ističu kako se radi o prvoklasnom slučaju sramotne rabote u kojoj je gradonačelnik Visa prvo prešutio gubitak Vile za grad Vis, a potom prešutio i činjenicu da je jedina tvrtka zainteresina za kupnju vrijedne nekretnine tvrtka u kojoj kao jedina zaposlenica već niz godina radi njegova supruga.

Tvrde kako je gradonačelnik zapravo “šaptač” koji je tvrtki u kojoj je zaposlena njegova supruga dojavio povlaštene informacije.

“Kompletirana ponuda tvrtke Philip Vermeulen d.o.o. pristigla zadnji dan Javnog poziva, dakle 30. studenoga 2018., kada su dobro informirani, koji pivotiraju cijeli proces kupoprodaje već znali da nije pristigla ni jedna ponuda na Javni poziv za natječaj, te je neposredno prije samog zaključenja natječaja predana pivotirana ponuda tvrtke Philip Vermeulen d.o.o. koja je ponudila neznatno višu cijenu od minimalne u iznosu od 32,2 milijuna kuna”, zaključuju vijećnici u pismu, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari