Afera Agrokor: Kolakušić kazneno prijavio Fabrisa Peruška zbog pogodovanja dijelu vjerovnika

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednik udruge Antikorupcija Mislav Kolakušić podnio je u četvrtak kaznenu prijavu protiv izvanrednog povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška zbog, kako tvrdi, pogodovanja dijelu vjerovnika. U Newsroomu N1 televizije donosimo dokumente kojima Kolakušić potkrepljuje svoje tvrdnje.

Dokumente koje je Kolakušić priložio prijavi izradio je, tvrdi on, sam Peruško. Iz njih je, prema Kolakušićevim riječima, vidljivo da je sadašnji izvanredni povjerenik još 2017. godine znao da su dijelu vjerovnika plaćeni deseci milijuna kuna bez pravne osnove i protivno zakonu.

Na taj način, stoji u prijavi, većina vjerovnika neće dobiti ništa ili će dobiti malo, dok su neke tvrtke svoja potraživanja koja formalno i ne postoje, naplatile u cijelosti.

Iz jednog od objavljenih mailova, Kolakušić vidi da je Fabris Peruško bio svjestan problema jer u njemu piše da ne pristaje “izmišljati podatke”, odnosno, “I’m not cooking my books”.

S Mislavom Kolakušićem i revizorom Davorom Banovićem razgovarao je Domagoj Novokmet.

Ovdje ste jer ste podnijeli kaznenu prijavu protiv izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška.

MK: Temeljem dokumentacije koju su nam dostavili građani, podnijeli smo prijave protiv bivšeg izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, sadašnjeg Fabrisa Peruška, njegove zamjenice Irene Weber i članova uprave Tiska koji su izvršili nelegalna plaćanja. Član Uprave Tiska je bio svjestan da se nelegitimno plaćalo, a nije smjelo. Sastavio je i prezentaciju kojom je objasnio što se dogodilo, ali to nije prijavljeno institucijama. Izvandredna uprava i stečaj su iznimno precizni postupci. Stečaj nastupa u točnu minutu. Potraživanja temeljem tog zakona se prijavljuju u roku 60 dana. Ako ste zakasnili ijednu jedinu minutu, te prijave su odbačene. U tom postupku nema mogućnost povrata u prijašnje stanje. Isključivo, potraživanja postoje ako su prijavljena.

Izvanredna uprava je plaćala potraživnaja koja nisu bila prijavljena?

MK: Koja formalno-pravno ne postoje.

Revizor Davor Banović rekao je kako je očito da je Izvanredna uprava mislila da će biti iznad zakona. Za formulaciju “I’m not cooking my books” koju Fabris Peruško, prema mailovima kojima raspolaže Kolakušić, kaže kako to priznanje kaznenog djela pronevjere, odnosno krivotvorenja službene isprave.

“Sva potraživanja se prijavljuju. Što nije prijavljeno, to nestaje, to znaju svi”, ponavlja sudac Kolakušić.

Banović kaže kako bi ta sredstva koja su plaćena trebala biti vraćena jer je taj novac isplaćen “potpuno nezakonito i nelegalno”.

Što je krimen Fabrisa Peruška?

“Bio je svjestan da je izvršeno kazneno djelo pogodovanja i nije ga prijavio. Mi vidimo da je to znao. Mi vidimo da su isplate obavljene, ne znamo tko ih je naredio. Onaj tko je naredio i potpisao te isplate je kazneno odgovoran”, objašnjava Kolakušić.

Tri do pet godina zatvora se predviđa za kaznena djela koja Kolakušić spominje u svojoj prijavi. Koliko je to lako dokazati?

“Tu su svi dokazi”, govori Kolakušić i dodaje kako su krivotvorena i financijska izvješća.

Većina vjerovnika nije dobila ništa, a velike tvrtke su naplatile sve, to je zaključak vaše prijave.

“Zamislite tragediju. Oni koji su postupali sukladno zakonu i prijavili potraživanja nisu dobili ništa”, kaže Kolakušić i dodaje da “vi niste vjerovnik ako niste prijavili sva potraživanja.

Bit će vuk ujeo magare?

“Ukoliko to ostane ispod zastora i ako se ne postavi prioritet da se utvrdi što se dogodilo bit će tako”, kaže Banović. Kolakušić kaže kako ODO treba provjeriti navode iz prijave i reagirati po njoj te da cijeli postupak može trajati sedam dana.

Facebook Komentari